Vodárenská firma SmVaK zvýšila zisk o 5,7 pct. na 410,9 milionu

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 26. května (ČTK) - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která je největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji, v loňském roce zvýšila svůj zisk meziročně o 22,3 milionu korun (5,7 procenta) na 410,9 milionu korun. Tržby z vodného a stočného podniku stouply o 59,1 milionu korun (2,7 procenta) na 2,22 miliardy korun. Hospodářské výsledky dnes schválila valná hromada společnosti.

Společnost se loni vyrovnávala s poklesem spotřeby vody. \"Zákazníci odebrali přibližně o dvě procenta vody méně než v předcházejícím roce. Tento pokles jsme vyrovnali dodávkami do systémů ostatních vodohospodářských společností, zejména do příhraničních oblastí Polska. Externí dodávky byly meziročně vyšší o tři procenta,\" uvedl generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička.

Celková spotřeba vody na spotřebitele a den klesla v roce 2014 oproti roku 2013 ze 129 na 128 litrů. Domácnosti spotřebovaly denně 87 litrů na osobu. \"Pokles výnosů z hlavních výrobních činností nahradily vyšší výkony ve stavebně montážních pracích, v doplňkových činnostech a službách při likvidaci odpadních vod,\" uvedla mluvčí SmVaK Eva Špirochová.

SmVaK v minulém roce investovaly 511 milionů korun do rekonstrukcí, obnovy a výstavby svých vodárenských a kanalizačních zařízení. Mezi nejvýznamnějšími investicemi byla například rekonstrukce křížení řeky Morávky v Dobré na Frýdecko-Místecku na vodovodním přivaděči Baška - Nové Dvory. Dokončena bude v letošním roce, kdy chce podnik investovat celkem 516 milionů korun.

Severomoravské vodovody a kanalizace jsou jednou z největších tuzemských vodárenských firem. Vodu dodávají zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také do pohraniční oblasti Polska. Většinovým vlastníkem firmy je španělská společnost Aqualia Czech sídlící v Madridu, která drží téměř 99 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK