Spotřebitelská důvěra v USA se v květnu mírně zlepšila

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. května (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v květnu po prudkém dubnovém poklesu mírně zlepšila. Dopomohlo k tomu zotavování domácího trhu práce z dočasného útlumu, sdělila dnes ve své měsíční zprávě soukromá organizace Conference Board. Index spotřebitelské důvěry stoupl na 95,4 bodu z dubnové úrovně 94,3 bodu.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali zvýšení ukazatele na 94,9 bodu. Index je ale i nadále výrazně pod březnovou úrovní 101,4 bodu, je ale podstatně nad hodnotou z loňského května, kdy byl na hodnotě 82,2 bodu.

Spotřebitelská očekávání do příštích měsíců se dál zhoršila. Lepší bylo ale jejich hodnocení současné hospodářské situace a očekávání vývoje na trhu práce.

Americká ekonomika v dubnu vytvořila 223.000 pracovních míst, takřka třikrát více než v březnu. Míra nezaměstnanosti klesla na nové sedmileté minimum 5,4 procenta.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Tato kategorie se na hrubém domácím produktu USA podílí asi dvěma třetinami.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí podle prvního odhadu zpomalila roční růst na 0,2 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za poslední rok. V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika rostla ročním tempem 2,2 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK