Začal soudní proces s prvním obžalovaným kvůli sazbám LIBOR

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. května (ČTK) - Před soudní porotou v Londýně dnes stanul první obžalovaný v souvislosti s manipulací s klíčovou úrokovou sazbou LIBOR. Obžalovaným je Tom Hayes, bývalý obchodník finančních ústavů UBS a Citigroup. Soudní líčení by mělo trvat deset až 12 týdnů, uvedla agentura Reuters. Londýnská mezibankovní nabízená sazba (LIBOR), kterou stanovovaly londýnské banky, se používá jako měřítko pro finanční transakce po celém světě v hodnotě bilionů dolarů.

Soudní procesy s obviněnými jednotlivci, kterým hrozí vězení, mohou trvat roky. Z manipulace s referenčními úrokovou sazbou bylo obviněno 21 osob.

Hayes čelí osmi obviněním ze spiknutí za účelem podvodu v letech 2006 až 2010. Za tato obvinění mu hrozí nejvýše deset let vězení. Hayes řekl, že se cítí nevinen.

Rozsáhlé manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo v roce 2012. Velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy. Nedostatečné kontroly nad stanovováním sazby LIBOR v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro osobní prospěch. Mnoho bank a makléřských firem se s úřady v posledních letech dohodlo na urovnání žalob, za což zaplatily miliardy dolarů.

LIBOR je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí. Vytvářela ji denně Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. Pod vlivem skandálu však loni bylo rozhodnuto, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK