Novým členem rady ČT bude vysokoškolský pedagog Váňa

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Novým členem Rady České televize bude vysokoškolský pedagog Daniel Váňa. Rozhodli o tom dnes v tajné volbě poslanci, kteří jedno místo v radě nechali neobsazené. Dost hlasů nezískali sportovní ředitel olympijského výboru a bývalý kanoista Martin Doktor, geolog Václav Cílek ani někdejší šéf Zemanova a Grossova premiérského kabinetu, publicista Zdeněk Šarapatka.

O doplnění rady o posledního člena se Sněmovna pokusí na červnové schůzi. Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) poslancům řekl, že buď budou vybírat ze tří neúspěšných kandidátů, nebo jim mediální výbor bude muset nabídnout nové adepty.

Ekonom a historik Váňa, který teorii mediální komunikace a také hospodářské dějiny přednáší na jedné z fakult Vysoké školy ekonomické, dostal 104 poslaneckých hlasů ze 166 odevzdaných. Doktor získal 77 hlasů, ke zvolení mu dalších sedm chybělo. Šarapatku volilo 68 poslanců a Cílka 47.

Patnáctičlenná Rada České televize je orgánem, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do její působnosti patří například právo jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet nebo kontrolovat plnění rozpočtu ČT. Členové Rady jsou voleni na šest let, přičemž každé dva roky je volena jedna třetina členů.

Princip fungování a výběru členů do mediálních rad je dlouhodobě diskutovaným tématem. Politický výběr kandidátů nominovaných jednotlivými sdruženími kritizují občanské iniciativy i lidé z médií, kultury a dalších oborů. V letošním roce se očekává změna pravidel fungování těchto rad. Ministerstvo kultury již oznámilo práce na novele zákonů upravující obě veřejnoprávní média, přičemž návrh zákonů chce předložit do konce roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK