Kladenští odboráři z hutě Poldi začínají připravovat stávku

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 27. května (ČTK) - Kladenští odboráři z Poldi začínají připravovat stávku. Podnik jim znovu dluží výplaty a od září jim neposlal příspěvky na pojištění. Firma zaměstnává asi 400 lidí. Výbor odborářů dnes odpoledne rozhodl, že začne připravovat stávku, tentokrát asi čtyřiadvacetihodinovou. ČTK to řekl předseda Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr.

Kdy podnik začne rozesílat zaměstnancům výplaty, se zatím neví. \"Čeká se na peníze, odběratelé platí se zpožděním,\" uvedl personální ředitel Poldi Antonín Čimera. Odboráři jsou už rok ve stávkové pohotovosti právě kvůli zpožďování výplat.

Poldi znovu dluží zaměstnancům výplaty, ty za duben měly být rozeslány na účty do 21. května. Firma stále také nedoplatila příspěvky na pojištění. Od září neposílá pětisetkorunové měsíční příspěvky na důchodové a životní pojištění. Ty dluží asi 280 zaměstnancům. \"Do stávky by se měly zapojit tři směny, ale potřebujeme souhlas alespoň 70 procent zaměstnanců,\" informoval Mosr. Zda se zaměstnanci budou chtít zapojit, bude podle něj jasné v dalších dnech.

Podle personálního ředitele Poldi Antonína Čimery není důvodem pro nevyplácení mezd nedostatek zakázek. \"Těch je relativně dost,\" sdělil. Problémem je ale zpožděné proplácení faktur.

Odboráři chtěli Poldi kvůli nezaplaceným příspěvkům zažalovat hromadně v dubnu, po jednání s právníky ale zjistili, že každý zaměstnanec musí potřebné dokumenty vyplnit a hlavně podepsat osobně. Žaloby tedy nyní odboráři připravují. Podnik zadržoval zaměstnancům nejen příspěvky na důchodové pojištění, ale i odborářské příspěvky. Ty už však vyplatil.

Problémy se zpožďováním výplat se v Poldi opakují už řadu měsíců. Únorové výplaty dostali někteří zaměstnanci jen těsně předtím, než mělo začít vyplácení mezd za březen. I proto z podniku odcházejí klíčoví zaměstnanci, například směnový mistr, tavič nebo vedoucí stavby.

Kvůli opakovanému zpožďování výplat odboráři loni 1. června vyhlásili stávkovou pohotovost a 26. června se dvě stovky z nich účastnily symbolického protestního shromáždění. Tehdy vedení Poldi slíbilo, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne v měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK