Opravárenské centrum mobilů HTC zahájí v Brně provoz v červnu

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Opravárenské centrum mobilů tchajwanské společnosti HTC zahájí v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa provoz v polovině června. HTC chce v Česku investovat desítky až stovky milionů dolarů. Během následujících měsíců centrum zaměstná 500 lidí, do budoucna by jejich počet mohl stoupnout na 1000. Na dnešním briefingu to uvedli zástupci české vlády a viceprezident HTC Bruce Lee.

Vláda v tomto případě neposkytla investiční pobídky. \"Nenašli jsme možnost, jak by se do nich dostal druh činnosti, kterou bude HTC dělat,\" uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Premiér Bohuslav Sobotka dodal, že stát aspoň HTC poskytl poradenství prostřednictvím agentury CzechInvest. \"Pomáháme investorovi, aby se zorientoval se v podmínkách České republiky. Pomáháme mu doporučit vhodné kontakty a služby, které v ČR potřebuje,\" řekl. \"Jsem velmi rád, že se vládě daří vytvářet v České republice atraktivní podmínky pro nové investory a společnost HTC zvolila pro svoji strategickou investici právě naši zemi,\" dodal.

HTC je jedním z největších výrobců mobilních telefonů na světě. Tchajwanská firma se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku a výsledky překonaly očekávání analytiků. Firmě pomohlo snížení nákladů a zaměření na přístroje ze střední části trhu, tedy ani levné ani příliš drahé. Čistý zisk činil 360 milionů tchajwanských dolarů (292 milionů Kč).

Pro Brno jde o nejvýznamnější letošní investici. V minulosti do města přišla například společnost Wistron, která zaměstnala přes 1000 lidí, nebo Honeywell, který letos svoje působení na Černovické terase rozšířil.

Největším tchajwanským investorem v Česku je nyní společnost Foxconn, globální výrobce počítačů. FOXCONN CZ s.r.o., která byla založena jako regionální výrobní centrála skupiny Foxconn v Evropě, má závody v Pardubicích a Kutné Hoře a obchodní centrum v Praze. Foxconn v Česku zaměstnává asi 5000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK