Akcie v USA klesají, vliv má Řecko i čínské burzy

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. května (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování klesaly. Mezi investory přetrvávají obavy z možného státního bankrotu Řecka. Trhy ovlivnil i dnešní propad čínských akcií a nečekaný nárůst žadatelů o příspěvek v nezaměstnanosti v USA.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,6 procenta na 18.154 bodů. Širší index S&P 500 byl na zhruba 2118 bodech se ztrátou 0,7 procenta. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,9 procenta na 5079 bodů. Středečním obchodování přitom Nasdaq uzavřel na novém historickém maximu.

Trh dnes stahovaly především akcie v sektoru technologií a zdravotnictví. Největší vliv na pokles indexu Dow Jones měly akcie technologických obrů Applu, Microsoftu a Intelu.

Investoři zároveň reagují na protichůdná vyjádření o postupu v jednáních Řecka s mezinárodními věřiteli. Náladu na Wall Steret podkopal i propad čínských akciových trhů. Hlavní index čínských akcií Shanghai Composite se dnes propadl o více než šest procent, což je pro něj největší ztráta od ledna. Analytici uvádí několik důvodů. Jedním z nich je rozhodnutí mnoha brokerských společností zavést přísnější požadavky na marže, které žádají od klientů.

Investory ovlivnila i zpráva, podle které se v USA minulý týden nečekaně zvýšil počet nový žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK