Dolar k jenu stoupl na maximum za více než 12 let, k euru klesá

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Americký dolar se dnes vůči japonském jenu vyhoupl až na maximum za 12 a půl roku. Investoři sázejí na to, že americká centrální banka (Fed) do konce roku zvýší úrokové sazby, zatímco japonští centrální bankéři budou pokračovat v extrémně uvolněné měnové politice. Dolar naopak ztrácel k euru.

Americký dolar se vůči jenu vyhoupl až na 124,46 JPY, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2002. Později mírně ztratil, kolem 17:30 SELČ ale stále přidával zhruba 0,4 procenta na 124,22 JPY. Účastníci trhů se podle pozorovatelů domnívají, že japonští činitelé by nyní mohli slovně zasáhnout, aby se pokusili japonskou měnu stabilizovat.

Dolaru pomohla zpráva, podle které v USA roste zájem o nákup obytných realit. Národní sdružení realitních kanceláří dnes oznámilo, že počet uzavřených smluv na nákup obytných realit stoupl v dubnu nejrychleji za skoro devět let. Data naznačují, že americký realitní trh těží z utěšené situace na tamním pracovním trhu.

Na zdraví trhu práce poukázala podle agentury AP i další dnešní zpráva, podle které se v USA minulý týden sice nečekaně zvýšil počet nový žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti. Celková úroveň žádostí je ale prý nadále nízká.

Dolar naopak klesl k jednotné evropské měně euro, které k dolaru naposledy přidávalo zhruba 0,2 procenta na 1,09195 USD. Trhy přitom stále čekají na dohodu mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli, která by zadlužené zemi otevřela cestu k dalším penězům a odvrátila nebezpečí státního bankrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK