Ekonomika by mohla letos podle analytiků růst o více než tři pct

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Růst české ekonomiky by za celý letošní rok mohl díky solidním základům přesáhnout tři procenta. Za silným růstem v 1. čtvrtletí je ale velký podíl zásob, což se v dalších čtvrtletích nebude zřejmě opakovat a růst ekonomiky v dalších čtvrtletích tak bude pomalejší a spíše začínat dvojkou. Vyplývá to z reakcí ČTK oslovených analytiků na dnešní data o vývoji HDP za první čtvrtletí. Nicméně v prvním čtvrtletí je česká ekonomika společně s Rumunskou nejvíce rostoucí v EU, upozornili.

Podle Českého statistického úřadu ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta a v porovnání s posledním loňským čtvrtletím o 3,1 procenta. Podle dostupných údajů ze stránek ČSÚ je mezičtvrtletní růst ekonomiky rekordní. V případě meziročního výsledku jde o největší růst od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,3 procenta.

\"Pokud by nedošlo k revizím, které ovšem s velkou pravděpodobností nastanou a mohou být i ve značném rozsahu, česká ekonomika by si letos mohla polepšit o 3,5 procenta, což bude nejvyšší růst za posledních osm let,\" uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Bude tak podle něj pokračovat přibližování k úrovni ekonomiky eurozóny, která by totiž letos měla růst jen o 1,4 procenta.

\"Odhad na rok 2015 se zřejmě bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty. Po hubených letech česká ekonomika zjevně začíná opět dohánět své západní sousedy,\" uvedl i hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

I podle hlavního analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška Česko za celý letošek poroste tempem hodně přes tři procenta. \"Pro nejbližší období nehrozí opětné zpomalení v důsledku vyčerpání nějakého jednorázového efektu,\" uvedl Sobíšek. Další zlepšení v obrázku o HDP za první čtvrtletí navíc podle něj udělalo z Česka meziročně nejrychleji rostoucí ekonomiku EU, když dorovnalo dříve ukazovaný drobný náskok Rumunska.

Optimismus ohledně dnešních čísel ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka krotí silný podíl zásob na celkovém ekonomickém růstu. \"Podle údajů statistického úřadu se totiž zásoby podílejí na zmíněných 4,2 procenta přesně polovinou. To je hodně vysoké číslo, které se rozhodně nemůže opakovat. Proto je čtyřprocentní růst výjimkou spíše než novým ekonomickým zázrakem. Proto předpokládáme, že ve zbytku roku bude ekonomický růst nepochybně začínat dvojkou,\" uvedl.

Na velmi silný mezičtvrtletní růst české ekonomiky je nutné podle hlavního analytika Generali Investments CEE Radomíra Jáče pohlížet jako na jednorázovou záležitost, která se nebude opakovat. \"Za celý rok 2015 může růst HDP České republiky překonat tři procenta,\" uvedl.

\"Vyhlídky českého hospodářství jsou velmi dobré. Celoroční růst pravděpodobně překročí většinu prognóz z počátku roku - včetně našich původně předpokládaných 2,5 procenta,\" uvedla i hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá letos s růstem ekonomiky o 2,7 procenta. Nejnovější prognóza Evropské komise počítá s růstem o 2,5 procenta. Podle průzkumu mezi 20 českými odbornými institucemi, které zveřejnilo v dubnu ministerstvo financí, má česká ekonomika v příštích letech růst tempem okolo 2,5 procenta ročně. ČNB počít letos s růstem o 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK