ČSÚ zlepšil údaje o HDP, ten rostl ve čtvrtletí rekordně

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta a v porovnání s posledním loňským čtvrtletím o 3,1 procenta. Podle dostupných údajů je mezičtvrtletní růst ekonomiky rekordní. V případě meziročního výsledku jde o největší růst od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,3 procenta. Česká ekonomika tak byla ve čtvrtletí společně s Rumunskem nejrychleji rostoucí v EU; za celý letošní rok by mohla růst o více než tři procenta.

 

\"Na výrazný mezičtvrtletní růst HDP měl vliv vysoký růst hrubé přidané hodnoty a nerovnoměrný výběr spotřební daně z tabákových výrobků, který ovlivnil srovnávací základnu v roce 2014,\" uvedli dnes k novým údajům o ekonomice statistici.

Ekonomický růst v prvním čtvrtletí byl navíc výrazně vyšší, než odhadovala Česká národní banka. Ta dnes uvedla, že vývoj ekonomiky byl proti jejím odhadům vyšší o 2,3 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření.

Analytici tak na základě zveřejněných údajů počítají s celoročním růstem ekonomiky o více než tři procenta. V dalších čtvrtletích letošního roku ovšem počítají se slabším růstem HDP, který bude pravděpodobně začínat dvojkou. Za silným růstem v prvním čtvrtletí byl totiž velký podíl zásob, což se v dalších čtvrtletích nebude zřejmě opakovat.

\"Pokud by nedošlo k revizím, které ovšem s velkou pravděpodobností nastanou a mohou být i ve značném rozsahu, česká ekonomika by si letos mohla polepšit o 3,5 procenta, což bude nejvyšší růst za posledních osm let,\" uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Bude tak podle něj pokračovat přibližování k úrovni ekonomiky eurozóny, která by totiž letos měla růst jen o 1,4 procenta.

Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá letos s růstem ekonomiky o 2,7 procenta. Nejnovější prognóza Evropské komise počítá s růstem o 2,5 procenta. Podle průzkumu mezi 20 českými odbornými institucemi, které zveřejnilo v dubnu ministerstvo financí, má česká ekonomika v příštích letech růst tempem okolo 2,5 procenta ročně. ČNB počít letos s růstem o 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK