Účetní náklady

28.01.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Podnikáte v rodinném domě, který vlastní více osob? Chcete uplatnit část výdajů za spotřebovanou elektřinu, plyn či vodu v účetnictví? Na následujících řádcích se dozvíte, zda je to možné a za jakých podmínek.

Pro Vaše dotazy je na stánkách finance.cz poradenské centrum, na kterém můžete položit otázku z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro Vás každý týden jeden vybíráme. Dnes Vám objasníme, jestli se mohou uplatnit výdaje při provozu živnosti v rodinném domě.

Otázka: "Prosím o sdělení informací. Jsem majitelem 3/4 rodinného domu společně s mojí matkou, která vlastní 1/4. V tomto domě bydlím s manželkou, dětmi a zároveň zde mám i zřízenou živnost. Chci se zeptat, jestli mohu a jakým způsobem uplatnit ve svém účetnictví náklady, které vznikají při provozu živnosti za spotřebovanou elektřinu, plyn, vodu, odvoz domovního odpadu. Měření energií je společné pro celý dům a není možné rozdělit samostatně pro živnost. Za odpověď děkuji. S pozdravem."

Na tento dotaz odpověděl náš daňový poradce JUDr. Petr Dytrich takto:

Odpověď: "Pokud není samostatné měření, nebo alespoň odpočitadlo, tak je to problém. Musíte použít nějaký koeficient pro výpočet. Ten si ale musíte, v případě kontroly, umět obhájit."

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ