Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech

01.06.2015 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Sektor družstevních záložen prochází zásadními změnami v oblasti legislativy. V prosinci 2014 byla schválena novela Zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která ovlivňuje činnost celého sektoru záložen, a tedy i MPU. Některé změny, které novela přináší, jsou pro MPU přínosné, nebo se jimi již řídí. Přirozeným řešením některých změn v zákonu je transformace záložny na banku, což je dlouhodobým strategickým cílem MPU.

Změny v zákoně

Novela zákona obsahuje několik změn, z nichž jen některé se přímo dotýkají členů MPU.

  • Pozitivní změnou v zákoně je zjednodušení vkládání Dalších členských vkladů (DČV). Po schválení změny Stanov MPU členskou schůzí dne 23. 2. 2015 nemusí vklad DČV do základního kapitálu schvalovat členská schůze a DČV může být pouze celočíselným násobkem základního členského vkladu. MPU tuto změnu vítá především z pohledu klientů. DČV jsou u klientů velmi oblíbené a jejich vložení do kapitálu bez souhlasu členskou schůzí celý proces zjednoduší a rychleji zpřístupní klientům čerpání výhod spojených s DČV.
  • Aktuálně jediná změna, která se přímo dotýká členů MPU, je ustanovení zvané „1:10“. Toto ustanovení nabude účinnosti 1. 7. 2015. Pro člena to znamená, že u MPU bude mít úročen pouze 10násobek součtu aktuální hodnoty základního a dalšího členského vkladu. Příklad: pokud klient má u MPU uloženo 400 000 Kč a základní členský vklad 1 000 Kč, bude pro něj nejvýhodnější investovat ještě 39 000 Kč do dalších členských vkladů. Tím si zajistí úročení celého zůstatku na účtu. Toto ustanovení se nemusí nutně vztahovat na všechny členy. Základní situace a případy jsou upřesněny níže.

Ustanovení „1:10“

Toto pravidlo znamená, že úročený zůstatek na účtu/účtech klienta odpovídá 10násobku aktuální hodnoty součtu jeho základního a dalšího členského vkladu u MPU. Zůstatky nad tento 10násobek nebudou úročeny. Ustanovení je platné od 1. 7. 2015.

A) Ustanovení „1:10“ SE NEVZTAHUJE:

  • Na vkladové účty založené do 30. 6. 2015 s následujícími operacemi:
    • Připsání úroků z vkladového účtu (jsou-li úroky připsány na ten samý účet, ze kterého byly počítány, nebo jsou posílány na účet mimo MPU)
    • Výběry vkladů nebo části vkladů (hotovostní výběr na pobočkách MPU nebo odchozí bezhotovostní platba)
    • Zadání výpovědi na vkladovém účtu
    • Nevyužití zadané výpovědi vkladu
    • Změna délky výpovědní doby vkladu

B) Ustanovení „1:10“ SE VZTAHUJE:

  • Na nové vkladové účty založené po 1. 7. 2015
  • Na stávající vkladové účty založené do 30. 6. 2015, pokud na tomto účtu byly provedeny následující operace
    • Vklad nových finančních prostředků na účet (hotovostní i bezhotovostní). Klientovi bude do 30. 6. 2015 nabídnuta možnost blokace příchozích plateb, která zabrání neočekávanému přívkladu bez vědomí klienta.
    • Připsané úroky z jiného účtu
    • Neprovedení příkazu z důvodu nedostatku finančních prostředků
    • Odvolání nebo zrušení výpovědi vkladu před datem splatnosti, pokud klient měl k výpovědi vkladu zadaný příkaz se specifikovaným dnem splatnosti, výši částky a číslem účtu, nebo účet pro automatický převod.

Od 1. 1. 2018 se ustanovení „1:10“ bude vztahovat i na vklady uložené do 30. 6. 2015, tj. úročen bude jen 10násobek aktuální hodnoty součtu základního a dalšího členského vkladu. Výjimkou jsou případy, kdy tento součet základního a dalšího členského vkladu bude větší než 20 000 Kč, tito členové mohou mít i po 1. 1. 2018 úročené vklady v neomezené výši.

Výše uvedeny případy jsou ty nejčastější, konkrétní případy vysvětlí klientovi jeho bankéř.

Další členský vklad

Každý člen družstva vlastní základní členský vklad ve výši 1 000 Kč. Nad rámec tohoto vkladu může investovat i do Dalšího členského vkladu (DČV). Vyšší DČV znamená větší podíl na zisku, vyšší majetkovou účet v družstvu a také více hlasů na osobu při hlasování na členské schůzi. DČV je navíc spojeno s dalšími atraktivními výhodami, jako je například úrokové zvýhodnění na vybraném vkladovém účtu. Vložením DČV zvýší klient také celkovou úročenou částku u MPU v případě zájmu o navýšení vkladů u MPU po 1. 7. 2015.

Nejčastější otázky

Slyšel jsem, že se bude něco měnit v zákoně o spořitelních družstvech.

Ano, v prosinci 2014 byla schválena novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. Vašich úspor se tato změna aktuálně nedotýká a Vaše peníze jsou na vkladových účtech nadále standardně úročeny. Změna nastane až od července 2015. V případě přívkladů na stávající účet dojde ke změně úročení a úročen bude jen desetinásobek Vašeho základního a dalšího členského vkladu u MPU. Tato situace nastane, především pokud na účet přiložíte (další případy jsou uvedeny výše, nebo Vám je upřesní bankéř). Pokud si chcete zajistit stejné podmínky úročení i v případě přívkladů máte možnost investovat do Dalších členských vkladů a tím si navýšit úročenou částku v případě přívkladů od 1. 7. 2015.

Otázky k situaci po 1. 7. 2015

Na účet se mi připisují úroky, to je také považováno za přívklad?

Ne, pokud jsou úroky připisovány na stejný účet, ze kterého jsou počítány, nebudou mít na úročení žádný vliv.

Jak zamezím přívkladům jiných osob na vkladový účet?

Na vkladových účtech si můžete s platností od 1. 7. 2015 nastavit blokaci přívkladů. Tak zamezíte neočekávanému přívkladu a tím změně podmínek úročení po 1. 7. 2015.

Můžu si z vkladových účtů vybírat? V hotovosti nebo posílat platební příkazy?

Ano, výběry z účtu v hotovosti i převody z účtu nejsou nijak omezeny a nezpůsobí žádné změny v úročení po 1. 7. 2015.

Mám na účtu nastavenou výpověď vkladu (výběr na pobočce), ale nevyužiju ji. Změní se podmínky účtu?

Ne, zadáním výpovědi vkladu a jejím nevyužitím se podmínky účtu nezmění.

Mám na účtu nastavenou výpověď vkladu s převodem vypovězené částky na jiný účet mimo MPU a před splatností příkazu chci zadanou výpověď vkladu stornovat.

Pokud zrušíte příkaz k převodu vypovězené částky po 1. 7. 2015, změní se Vám podmínky úročení na účtu (úročen bude jen desetinásobek součtu vašeho základního a dalšího členského vkladu).

Mám u MPU devizový vkladový účet, bude mít na úročení zůstatku vliv pohyb kurzu?

Devizových účtů založených do 30. 6. 2015, na nichž po tomto datu neproběhnou přívklady a obdobné operace, viz výše, se pohyb kurzů nebude týkat. Tzn., že v případě oslabení kurzu koruny a tedy zvýšení přepočteného vkladu v CZK, se i nadále bude úročit celý zůstatek na účtu. U devizových účtů, které budou založeny po 1. 7. 2015, může být přepočtený zůstatek v CZK ovlivněn pohybem kurzu cizí měny. Doporučujeme proto v případě nových devizových účtů investovat do Dalších členských vkladů a tím si zajistit prostor pro pohyb kurzu.

Pokud se rozhodnu investovat do Dalších členských vkladů, jak mám postupovat?

Stačí, pokud zkontaktujete svého bankéře a ten Vám vše vysvětlí. Další členský vklad je investicí do kapitálu MPU, nejedná se o produkt. Od schválení změny Stanov členskou schůzí dne 23. 2. 2015 není nutné vklad DČV schvalovat členskou schůzí a výše DČV může být v násobcích základního členského vkladu.

Jaké výhody přináší Další členské vklady?

DČV je spojeno s řadou výhod. Vyšší DČV znamená větší podíl na zisku, vyšší majetkovou účast v družstvu a také více hlasů na osoby při hlasování na členské schůzi. Vložením DČV zvýšíte celkovou úročenou částku u MPU v případě přívkladů na vkladové účty. DČV je zpravidla spojeno také s atraktivním úrokovým zvýhodněním na vybraném účtu.

Připravujete pro klienty nějaký nový produkt, nebo akční nabídku?

Ano, v současné době připravuje další novinku ve spoření, kterou uvedeme na trh v druhé polovině tohoto roku. Bude to velmi atraktivní produkt a očekáváme, že u klientů o něj bude mimořádný zájem.

Budete přijímat nové klienty po 1. 7. 2015?

Ano, poskytování vkladových produktů nebude novým klientům nijak omezeno. Pro nové i stávající klienty bude k dispozici nový produkt, který bude kombinovat vkladový účet a investici do kapitálu MPU. Nebo bude úročen jen desetinásobek základního členského vkladu (10 000 Kč).

Jsou v zákonu o spořitelních a úvěrních družstvech ještě nějaké další změny, které budou platné později?

Ano, od 1. 1. 2018 budou účinná další ustanovení, která díky předpokládané transformaci MPU na banku, by se neměla MPU již dotýkat. Ustanovení platná od 1. 1. 2018 se týkají omezení výše poskytnutého úvěru v maximální hodnotě 30 mil. Kč, omezení výše bilanční sumy, která nesmí překročit 5 miliard Kč, a také minimální výše základního členského vkladu v hodnotě 1 000 Kč. Minimální výši základního členského vkladu MPU již splňuje.


Zdroj: Moravský peněžní ústav

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ