Výrobce čipů Intel koupí za 16,7 miliardy USD svého rivala Altera

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco/New York 1. června (ČTK) - Největší světový výrobce čipů, americká společnost Intel, převezme za zhruba 16,7 miliardy dolarů (více než 413 miliard Kč) svého menšího soupeře Altera. Jde zřejmě o největší akvizici v téměř padesátileté historii Intelu, informovala agentura AP. Intel si chce převzetím Altery mimo jiné kompenzovat zpomalující poptávku v odvětví osobních počítačů, pro které dodává procesory.

Transakce by měla Intelu pomoci rozšířit nabídku o lukrativnější čipy používané v datových centrech. Spojením s Alterou bude Intel moci prodávat vedle svých produktů také programovatelné čipy z produkce Altery. Ty se používají mimo jiné k rychlejšímu vyhledávání na internetu.

Intel nabídl za každou akcii Altery 54 dolarů. To je více než desetiprocentní prémie proti páteční ceně na burze. Podniky předpokládají, že transakce bude dokončena v příštích šesti až devíti měsících.

Spekulace o snaze Intelu převzít Alteru se objevily už na konci března, kdy o nich informoval deník The Wall Street Journal. Cena, kterou Intel za Alteru nakonec platí, je proti tehdejší ceně vyšší o zhruba 56 procent. Jednání prošla dynamickým vývojem, šéfové vyjednávacích týmů několikrát od jednacího stolu odešli, než jednání obnovili a dohodli se na kompromisních podmínkách.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK