Ceny ropy klesají, trh sráží dolar a vyhlídky ohledně OPEC

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. června (ČTK) - Světové ceny ropy na začátku nového týdne klesly. Trhy sráží rostoucí kurz dolaru a očekávání, že Organizace států vyvážejících ropu (OPEC) bude nadále dodávat velké množství ropy. Světový trh by tak byl touto strategickou surovinou zřejmě bohatě zásoben i v blízké budoucnosti.

Brent dnes ztratil až jeden dolar na barel. Později ale jeho cena oživila a před 16:00 SELČ se obchodoval za 65,30 USD za barel se ztrátou více než pětiny dolaru na barel. Cena americké lehké ropy WTI vykazovala pokles o desetinu dolaru na 60,20 USD za barel.

Pravidelný měsíční průzkum agentury Reuters v neděli ukázal, že objem denní těžby států OPEC v květnu dosáhl 32,2 milionu barelů ropy a byl nejvyšší za dva a půl roku. Nejmenovaný delegát OPEC z oblasti Perského zálivu Reuters ten den sdělil, že ropný kartel na svém pátečním zasedání ve Vídni pravděpodobně nezmění svůj současný limit těžby ropy, neboť trh s ropou se zdá být v dobré kondici a ceny by časem mohly začít opět růst.

\"Produkce OPEC se dál pohybuje nad cílovou úrovní a také vysoko nad poptávkou po její ropě,\" uvedl podle Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem.

K propadu ropného trhu dnes přispěl i pevnější dolar. To oslabuje ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně, protože silný dolar zdražuje nákupy investorům v jiných měnách.

Ceny ropy na konci minulého týdne rostly; v pátek se zvýšily o skoro pět procent. Trhy podpořila zpráva o dalším poklesu zásob na americkém trhu či zastavení růstu amerického dolaru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 65,30 65,56 New York - Nymex WTI červenec 60,20 60,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK