Těžba ropy v Rusku zůstala v květnu na postsovětském maximu

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. června (ČTK) - Těžba ropy v Rusku zůstala i v květnu na postsovětském maximu 10,71 milionu barelů denně. Produkce plynu se ale opět snížila a dosáhla 48,28 miliardy krychlových metrů proti dubnové hodnotě 52,64 miliardy kubíků. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo energetiky. Rusko za poslední rok zvýšilo těžbu ropy o zhruba 200.000 barelů denně.

Nové údaje vycházejí tři dny před ministerským zasedáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kde se bude rozhodovat o nastavení těžebního limitu celé skupiny. Ropný kartel, který ovládá asi 40 procent světové produkce ropy, by byl ochoten přistoupit ke snížení limitu těžby, které by podpořilo ceny, jen v případě, že se k tomu připojí další významní světoví producenti v čele s Ruskem, řekl agentuře Reuters zdroj z OPEC.

Před vlastní schůzkou se s činiteli skupiny sejde ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Ten minulý týden řekl, že Rusko nemá v úmyslu usilovat s organizací o dohodu na konkrétní úrovni produkce.

Rusko od druhé poloviny loňského roku trpí výrazným propadem světových cen ropy, který je důsledkem přetlaku světové produkce a převisu nabídky nad poptávkou. Příjmy ruského státního rozpočtu závisejí zhruba z poloviny právě na těžbě ropy a plynu.

Rusko se už loni v listopadu snažilo kartel OPEC přesvědčit, aby snížil těžbu ropy, a podpořil tak ceny. OPEC to tehdy odmítl udělat, což prohloubilo cenový propad. Letos je těžba ropy v rámci OPEC nejvyšší za více než dva roky, zejména díky vysoké produkci v Iráku a Saúdské Arábii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK