Počet nezaměstnaných ve Španělsku čtvrtý měsíc po sobě klesl

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 2. června (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Španělsku se v květnu již čtvrtý měsíc za sebou snížil a pokles počtu nezaměstnaných byl pro tento měsíc dokonce rekordní. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce. Navzdory vyšší zaměstnanosti je však stále bez práce jeden ze čtyř Španělů.

Na konci května bylo v zemi registrováno 4,215 milionu nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem to bylo méně o téměř 118.000 osob, tedy 2,7 procenta.

\"Ekonomické oživení ve Španělsku není cyklické, ale strukturální,\" reagoval na nejnovější údaje premiér Mariano Rajoy. Podle agentury Reuters také zopakoval svůj cíl zvýšit počet zaměstnaných ve Španělsku na 20 milionů.

Na konci května přispívalo do systému sociálního zabezpečení 17,2 milionu lidí. Proti dubnu to byl nárůst o 213.015 osob, což představuje 1,25 procenta.

Podle údajů statistického úřadu INE míra nezaměstnanosti v zemi činila v prvním čtvrtletí 23,8 procenta. Statistici ale při výpočtu používají jinou metodiku, která vychází z průzkumu mezi populací v produktivním věku.

Nezaměstnanost se snížila hlavně v sektoru služeb, a to o 2,4 procenta, respektive o 68.826 osob. Ve stavebním sektoru počet nezaměstnaných klesl o 17.520 a v průmyslu o 12.874.

Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku v eurozóně. Země prošla během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila koncem roku 2013. V prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika rostla nejrychleji od roku 2007 a vláda doufá, že rychle rostoucí ekonomika jí pomůže snížit v příštích čtyřech letech míru nezaměstnanosti pod 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK