Akcie v USA klesají, investoři sledují domácí ekonomiku a Řecko

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. června (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování klesaly, počáteční ztráty se jim ale podařilo zčásti zmírnit. Investoři vstřebávají nejnovější zprávy z ekonomiky a sledují průběh vyjednávání Řecka s jeho mezinárodními věřiteli.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,1 procenta na přibližně 18.019 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles o 0,1 procenta na zhruba 2109 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslaboval rovněž o 0,1 procenta na zhruba 5076 bodů.

Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu ukázala, že zakázky průmyslových podniků v USA v dubnu klesly o 0,4 procenta. Propad tak zaznamenaly v osmi z posledních devíti měsíců. Data podle agentury AP naznačují, že průmyslové podniky narážely v posledních měsících na problémy. Silnější dolar totiž v zemích mimo USA zvýšil náklady na zboží americké produkce, což zasáhlo odbyt v Evropě či v částech Asie. Levnější ropa pak snížila zájem energetických společností o ropná zařízení.

Data naznačují, že největší světová ekonomika by se po propadu v prvním čtvrtletí nemusela v tomto kvartálu zotavit dostatečně na to, aby to umožnilo zvýšit úrokové sazby v USA spíše v dřívějším časovém horizontu než později v tomto roce.

Investoři nadále sledují Řecko, které má tento měsíc uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu ve čtyřech splátkách dohromady 1,6 miliardy eur. První splátka připadá na tento pátek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK