TESCAN loni navýšil svoje tržby o osm procent na 1,3 miliardy Kč

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. června (ČTK) - Brněnský výrobce elektronových mikroskopů TESCAN ORSAY HOLDING loni navýšil svoje tržby o osm procent na 1,3 miliardy korun. Růst je nižší než v minulých letech, souvisí to ale s konsolidací po fúzi s francouzskou společností Orsay physics. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Tescanu Jaroslav Klíma.

Tescan vytvořil holding s francouzským partnerem před dvěma lety. \"Mají vývoj a výrobu velice dobře komplementární k té naší. Po dvou letech spolupráce se ukázalo, že šlo o dobrý krok,\" uvedl Klíma. Tescan je silný v elekotronové optice, francouzská společnost v iontové. \"Ve světě jsou nyní požadovány pracovní stanice, které obsahují elektronový i iontový tubus. Před fúzí jsme s Francouzi spolupracovali sedm let, zjistili jsme, že si i lidsky vyhovujeme,\" uvedl Klíma.

Tescan francouzského partnera začlenil pod sebe. Původní majitelé Tescanu v holdingu mají téměř osmdesátiprocentní podíl. Holding má nyní 11 dceřiných společností. \"Naším strategickým cílem je vybudovat mezinárodní společnost se sídlem v Brně,\" uvedl finanční ředitel Tescanu Petr Němec.

Firma loni dala do vývoje 147 milionů korun. Ročně vyrobí kolem 250 mikroskopů. Vyváží 95 procent svého zboží. \"Naše největší trhy jsou USA, Jižní Korea, Čína, Rusko, které letos vypadne, a pak Evropská unie. Dobře se rozvíjí prodeje v Brazílii,\" řekl Klíma. Polovinu zboží Tescan prodá korporátním klientům a zbytek institucím financovaným z veřejných rozpočtů. Mikroskopy stojí od jednotek milionů po 30 milionů korun. Do budoucna chce firma prodávat zejména ty dražší, protože u nich jsou větší marže.

Firmu dnes navštívil místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Prohlédl si i její vývojové oddělení. Podle Klímy českému státu chybí velké tuzemské firmy, které finalizují prodávané zboží, a které tak mají i větší marže. \"Přichází firmy s know-how, ale pořád tu nechají velice malou část zisku. Náš region potřebuje regionálního exportéra hightech zařízení,\" uvedl Klíma.

Tescan vyrábí elektronové mikroskopy. V Brně v oboru podniká i společnost FEI, která nedávno podobně jako Tescan rozšiřovala výrobu. Tescan vznikl v roce 1991. Společnost založilo pět vývojářů z bývalého státního podniku Tesla Brno. Původně se firma zaměřovala na opravy a servis elektronových mikroskopů a vývojové práce na zakázku. Nyní společnost vyvíjí a prodává vlastní mikroskopy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK