Dotyk: Stát loni podpořil biopaliva rekordními 2,2 miliardami

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Stát loni podpořil biopaliva rekordní částkou. Proti plánované sumě 1,643 miliardy korun poskytl finanční podporu formou daňového zvýhodnění ve výši 2,212 miliardy Kč. Na základě informaci Celní správy to dnes napsal tabletový týdeník Dotyk. Stát podporu poskytoval třeba prostřednictvím stoprocentní kompenzace spotřební daně u bionafty.

Více než 1,9 miliardy směřovalo na podporu čisté a směsné nafty s obsahem 30 procent metylesteru řepkového oleje. Meziročně podpora stoupla o 677 milionů korun. Podle předpokladu ministerstva zemědělství měla dosáhnout loňská podpora 1,6 miliardy korun. O přečerpání se podle týdeníku zasloužila čistá bionafta a směsná nafta. V případě bioetanolu byla skutečná podpora oproti předpokladům mírně nižší.

Největší český výrobce biopaliv Agrofert vlastněný ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), získal na daňových úlevách 32,5 milionu korun. \"V koncernu jsme v roce 2014 spotřebovali celkem 7,89 milionu litrů vysokoprocentních biopaliv,\" řekl týdeníku mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Babiš dříve uváděl dvojnásobnou částku, podle mluvčího šlo pouze o hrubý odhad.

O biopalivech se v posledních dnech diskutovalo i v Poslanecké sněmovně, kde nakonec zákonodárci nerozhodli o kontroverzním vládním návrhu na prodloužení daňového zvýhodnění. Opozice upozorňuje na Babišův střet zájmů, dokonce kvůli němu vyvolala i hlasování o nedůvěře vlády, které kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) ustál.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK