Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila tempo růstu

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. června (ČTK) - Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí po očištění o sezonní vlivy stoupla o 0,8 procenta proti předchozím třem měsícům. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj dřívější odhad. V posledním čtvrtletí loňska hospodářství země vzrostlo mezičtvrtletně o 0,7 procenta.

 

V meziročním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska podle sezonně neupravených údajů vzrostl v prvním čtvrtletí o 3,1 procenta, tedy nejrychleji od konce roku 2011.

Slovenskou ekonomiku letos podle místního statistického úřadu povzbudila domácí i zahraniční poptávka, tempo růstu exportu se ale v porovnání s prvním loňským čtvrtletím výrazně zpomalilo.

Slovenská centrální banka (NBS) i ministerstvo financí předpokládají, že HDP země letos poroste rychleji než loni, kdy ekonomika Slovenska vzrostla o 2,4 procenta. NBS v březnové prognóze odhadla tempo letošního růstu HDP země na 3,2 procenta. Kvůli stagnaci spotřebitelských cen a růstu výdělků by ekonomiku měla podpořit domácí poptávka, přispět by ale měl také export zboží a služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK