Co týden dal? Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb

05.06.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zástupci podnikatelů ale zákon kritizují. Nelíbí se jim zejména, že z povinnosti evidovat tržby online bude vyjmuta řada profesí. Systém, od kterého si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016.

Posledních 7 dní ve světě

Světová ekonomika letos kvůli výraznému oslabení na začátku roku zpomalí růst na 3,1 procenta z loňského tempa 3,3 procenta. Během roku by se ale měla expanze s podporou levnější ropy postupně zrychlovat a příští rok dosáhne 3,8 procenta. V pololetním globálním výhledu to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ještě v listopadu organizace sdružující vyspělé tržní ekonomiky světa odhadovala, že globální ekonomika letos zrychlí růst na 3,7 procenta.
Více informací

Německý průmyslový konglomerát Siemens podepsal dnes s Egyptem kontrakt na vybudování plynových a větrných elektráren. Hodnota transakce je osm miliard eur (téměř 220 miliard Kč). Podle agentury Reuters jde o největší jednotlivou objednávku v historii podniku, který působí rovněž v České republice. Strany smlouvu podepsaly během oficiální návštěvy egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího v Německu.
Více informací

Soukromý sektor ve Spojených státech vytvořil v květnu zhruba 201.000 pracovních míst. Ve srovnání se slabým předešlým měsícem tak tvorba pracovních míst v tomto sektoru zrychlila. Údaje organizace ADP naznačují, že největší světová ekonomika po hospodářském propadu v prvním čtvrtletí oživuje.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v dubnu proti předchozímu měsíci mírně snížila na 11,1 procenta z 11,2 procenta a ocitla se nejníže za tři roky. V celé Evropské unii zůstala beze změny na 9,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Počet registrovaných nezaměstnaných ve Španělsku se v květnu již čtvrtý měsíc za sebou snížil a pokles počtu nezaměstnaných byl pro tento měsíc dokonce rekordní. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce. Navzdory vyšší zaměstnanosti je však stále bez práce jeden ze čtyř Španělů.
Více informací

Těžba ropy v Rusku zůstala i v květnu na postsovětském maximu 10,71 milionu barelů denně. Produkce plynu se ale opět snížila a dosáhla 48,28 miliardy krychlových metrů proti dubnové hodnotě 52,64 miliardy kubíků. Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky. Rusko za poslední rok zvýšilo těžbu ropy o zhruba 200.000 barelů denně.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v květnu třetí měsíc po sobě na 6,4 procenta, což je nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990. Počet registrovaných nezaměstnaných se dál mírně snížil, oznámil spolkový úřad práce.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Evropská komise Česku schválila Integrovaný regionální operační program (IROP), ve kterém je připraveno 4,64 miliardy eur (127,4 miliardy korun). Jde už o sedmý schválený program, informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Vároši. IROP nahrazuje stávající regionální operační programy, které spadaly pod kraje.
Více informací

Kopřivnická automobilka Tatra chce letos prodat přes tisíc aut, nejvíce za posledních pět let. Nabírá proto nové zaměstnance, ke svým současným 850 jich potřebuje najít dalších 80. Novinářům to řekl Petr Rusek, předseda představenstva společnosti Tatra Trucks, které automobilka od roku 2013 patří.
Více informací

Stát loni podpořil biopaliva rekordní částkou. Proti plánované sumě 1,643 miliardy korun poskytl finanční podporu formou daňového zvýhodnění ve výši 2,212 miliardy Kč. Na základě informaci Celní správy to napsal tabletový týdeník Dotyk. Stát podporu poskytoval třeba prostřednictvím stoprocentní kompenzace spotřební daně u bionafty.
Více informací

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Systém, od kterého si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016. Zástupci podnikatelů ale zákon kritizují. Nelíbí se jim zejména, že z povinnosti evidovat tržby online bude vyjmuta řada profesí. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová ČTK řekla, že by se elektronická evidence tržeb měla v prvních dvou etapách týkat zhruba 250.000 podnikatelů.
Více informací

Česká ekonomika zrychlí v letošním roce růst na 3,1 procenta, a povede si tak výrazně lépe, než se dosud očekávalo. Ve svém pololetním výhledu to odhadla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která ještě v listopadu předpovídala pro letošek růst jen o 2,3 procenta. České hospodářské vyhlídky jsou podle OECD celkově příznivé, i když příští rok se růst hrubého domácího produktu (HDP) zmírní na 2,5 procenta.
Více informací

Tchajwanská společnost HTC otevře v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa své opravárenské centrum mobilů pro Evropu 15. června. Nabrala už prvních 200 zaměstnanců. Novinářům to v Brně řekl viceprezident společnost Bruce Lee. V České republice chce společnost investovat stovky milionů dolarů.
Více informací

Prezident Miloš Zeman je pro vypsání referenda o datu přijetí eura. Řekl to na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Jihočeského kraje. Na rozdíl od ministra financí Andreje Babiše (ANO), který v neděli navrhl vypsat nezávazné lidové hlasování o přijetí společné evropské měny, dává Zeman přednost závaznému referendu o termínu vstupu do eurozóny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU