Firma CZECH FROST dostala od ÚOHS pokutu 1,1 milionu korun

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. června (ČTK) - Firma CZECH FROST dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 1,1 milionu korun. Neposkytla úřadu obchodní záznamy, které vyžadoval. Pokuta zatím není pravomocná, firma se proti ní může odvolat. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Czech frost je podezřelá z kartelu v souvislosti s přebíráním, skladováním a ochraňováním zboží. Letos v únoru do firmy přijela neohlášená inspekce antimonopolního úřadu. Chtěla prověřit i obchodní záznamy nacházející se v počítači jednatele společnosti. Firma to ale odmítla a dokumenty nezpřístupnila ani po upozornění, že může být potrestána pořádkovou pokutou.

\"Neumožněním nahlížet do obchodních záznamů nacházejících se v počítači jednatele došlo k nevratnému znemožnění jejich efektivního prověření a bylo zabráněno potenciálnímu získání důležitých důkazů protisoutěžního jednání,\" uvedl Rafaj.

Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže jsou v rámci šetření na místě v obchodních prostorách zaměstnanci antimonopolního úřadu oprávněni vstupovat do obchodních prostor soutěžitelů. Mohou mimo jiné nahlížet do obchodních záznamů a dělat si jejich kopie.

\"Firma má během šetření na místě v obchodních prostorách povinnost s úřadem spolupracovat a zpřístupnit mu všechny dokumenty, které má k dispozici a které se týkají předmětu šetření,\" uvedl Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK