Dovoz do Číny se v květnu propadl, vývoz dál klesal

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Šanghaj 8. června (ČTK) - Dovoz do Číny se v květnu v meziročním srovnání propadl o 17,6 procenta, což je výrazně více, než se čekalo. Klesl i vývoz, zde byl však propad oproti odhadům nižší. Dnešní údaje čínského celního úřadu podle analytiků posilují očekávání, že čínské úřady budou muset přikročit k dalším opatřením, aby zabránily prudkému zpomalení ekonomiky. Ta je druhá největší na světě.

Ekonomové v anketě agentury Reuters přepokládali, že dovoz v květnu meziročně klesne o 10,7 procenta. Odhady naopak překonal vývoz, který se v květnu snížil o 2,5 procenta. Ekonomové přepokládali pokles o pět procent. Přebytek zahraničního obchodu Číny tak v květnu vystoupil na takřka rekordních 59,49 miliardy dolarů.

Vývozci se potýkali se slabou zahraniční poptávkou, rostoucími náklady na práci, ale také s vyššími náklady spojenými s vývojem směnných kurzů. Čínský jüan v posledních měsících zpevňoval k předním nedolarovým měnám, nicméně čínský premiér znehodnocení čínské měny vyloučil.

Přetrvávající slabý dovoz pak signalizuje slabou domácí poptávku v Číně, jejíž ekonomika již delší dobu zpomaluje. Mnoho analytiků předpokládá, že hospodářský růst Číny by ve druhém čtvrtletí mohl zpomalit na méně než sedm procent. Stalo by se to poprvé od světové finanční krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK