Řecko je prý kvůli dohodě s věřiteli svolné ke kompromisu

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 8. června (ČTK) - Řecko je kvůli dohodě s mezinárodními věřiteli ochotno udělat kompromis, který by byl přijatelný pro obě strany. Vláda v Aténách je kvůli tomu připravena jednat s věřitelskými institucemi do konce června, aby toho dosáhla, řekl dnes podle agentury Reuters mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis. Hlavními věřiteli Řecka jsou Mezinárodní měnový fond (MMF) a evropské instituce.

Řecký kabinet jedná od února s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z druhého dohodnutého záchranného programu. Návrh, který předložili mezinárodní věřitelé a který předpokládá prudké zvýšení daně z přidané hodnoty, řecký premiér v pátek odmítl jako absurdní. Za jediné realistické východisko označil reformní plán své vlády.

\"Náš návrh je rozhodně výchozím bodem,\" uvedl Sakellaridis. Mise řecké delegace by podle něj měla prozkoumat možnosti řešení, které uspokojí obě strany.

Atény podle mluvčího vyčerpají všechny možnosti, aby dohody s věřiteli dosáhly. Jednat jsou kvůli tomu připraveny až do konce června, kdy má vypršet prodloužený mezinárodní záchranný program pro Řecko. O jeho další prodloužení prý vláda v Aténách neusiluje, tuto možnost ovšem Sakellaridis nechal otevřenou. Vyloučil naopak možnost vypsání předčasných voleb; ty prý součástí vládních plánů nejsou.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a dohodlo se s EU a MMF na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, což prohloubilo ekonomický propad, vyvolalo odpor obyvatel a nakonec vyneslo k moci Tsiprasovu radikálně levicovou vládu.

Atény minulý týden odložily dlužnou splátku MMF ve výši 300 milionů eur. Uhradit ji fondu hodlají společně s dalšími třemi červnovými splátkami na konci tohoto měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK