Penta koupila pozemek pro kancelářskou budovu veVaršavě

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Středoevropská investiční skupina Penta Investments koupila ve Varšavě pozemek bývalé tiskárny Dom Slowa Polskiego. Chce na něm postavit kancelářskou budovu. Celkem do svého druhého realitního projektu v Polsku investuje kolem 60 milionů eur, tedy v přepočtu asi 1,6 miliardy korun. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Ivo Mravinac.

Prodej majetku tiskárny, která je v likvidaci, se uskutečnil prostřednictvím veřejné aukce na začátku letošního roku. Výstavba ve čtvrti Wola by měla začít během dvou let po získání potřebných povolení. Dokončení budovy o ploše 28.000 metrů čtverečních firma plánuje na rok 2019.

\"Tato transakce je další krok v budování pozice skupiny Penta na trhu komerčních nemovitostí v Polsku, který je podle nás velmi atraktivní,\" uvedl senior manažer Penty Damian Grzywacz.

Loni v dubnu skupina koupila ve čtvrti Mokotow pozemek, kde plánuje stavbu kancelářského komplexu o velikosti 25.000 metrů čtverečních. Reality tvoří více než pětinu hodnoty aktiv skupiny Penta. Celkem na konci loňského roku disponovala 213.600 metry čtverečních, z toho 71 procent tvořily kanceláře.

Penta byla založena v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitách. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Skupina působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově. Loni jí klesl čistý zisk o 30 procent na 70 milionů eur (1,92 miliardy korun).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK