Většinový podíl v záložně Creditas získal Pavel Hubáček

10.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Olomoucký investor Pavel Hubáček získal většinový podíl v záložně Creditas, a to odkoupením podílů za částku v řádu stovek miliónů korun. Záložna o tom dnes informovala ČTK s tím, že Česká národní banka vyslovila s ovládnutím kampeličky souhlas.

\"Záměrem investice je dosáhnout očekávané návratnosti mezi osmi až deseti procenty, samozřejmě za předpokladu úspěšné transformace na banku a při cílovém nárůstu bilanční sumy ze současných deseti miliard na zhruba 20 až 25 miliard korun,\" uvedl Hubáček.

Většinu v záložně získal odkoupením menších podílů od jednotlivců i firem. Ke konci roku 2014 držel podíl okolo devíti procent, nyní vlastní přes 51 procent. Tento svůj podíl bude dále navyšovat. Investici financoval z vlastních zdrojů. Tato aktiva získal především díky prodeji nebankovní úvěrové společnosti Smart Capital v roce 2010.

\"Majoritní vlastník plánuje brzy navýšit základní kapitál o dalších 150 milionů korun,\" uvedl předseda představenstva Creditasu Vladimír Hořejší. Záložna tak bude mít kapitál přesahující miliardu korun a významně se podle něj přiblíží možnosti podat žádost o bankovní licenci.

Hubáček je majitelem investiční skupiny Unicapital, která působí prostřednictvím čtyř dceřiných společností v energetice, zemědělství, developmentu a finančních a kapitálových trhů. Skupina se zaměřuje zejme´na na dlouhodobe´ investični´ pří´lezˇitosti. Za´kladni´ kapita´l mateřske´ společnosti dosahuje 300 milionu° korun. Celkova´ konsolidovana´ bilančni´ suma skupiny ke konci roku 2014 činila 2,1 miliardy korun.

Záložna Creditas vznikla v roce 1996 v Třebíči. Po změně jména a přemístění centrály do Olomouce v roce 2010 se stala jednou z nejrychleji rostoucích záložen v ČR. Nyní má přes 19.000 členů a bilanční sumu 10,5 miliardy korun.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK