ČOI dala pokutu pět milionů korun za nabídky úvěrů po telefonu

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Rekordní pokutu pět milionů korun za zprostředkování spotřebitelských úvěrů dala Česká obchodní inspekce (ČOI) pražské firmě Boyde. Společnost nabízela půjčky prostřednictvím telefonu s vysokým tarifem - 95 korun za minutu. Jeden volající například utratil až 64.000 korun. V tiskové zprávě to dnes oznámil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Pětimilionová pokuta je nejvyšší, kterou ČOI kdy uložila, dosud tak učinila třikrát. Za chyby ve spotřebitelských úvěrech ale tak vysokou dosud nedala.

 

Firma Boyde zveřejnila v tisku od listopadu 2013 do března 2014 inzerát s nabídkou spotřebitelských půjček. Zájemci ale museli zavolat na telefonní číslo s vysokým tarifem, což je nezákonné. Navíc firma volající na lince zdržovala, takže poplatky za hovor lidem narostly na tisíce korun. \"Zájemce o půjčku musel vyplnit s operátorkou Boyde \'bonitní certifikát s omezenou platností\' prostřednictvím telefonního čísla s cenou 95 korun za minutu hovoru,\" uvedl mluvčí ČOI.

\"Společnosti Boyde bylo v roce 2014 prokázáno závažné úmyslné protiprávní jednání. Opakovaně poškozovala spotřebitele žádající o úvěr,\" sdělil ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Navíc má Boyde, přestože nabízela úvěry, v obchodním rejstříku uveden jako předmět podnikání pronájem nemovitostí. V době, kdy zveřejnila inzerát s úvěry, měla ještě v rejstříku zaneseno podnikání ve \"službách neuvedených v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona\", ale zprostředkování spotřebitelských úvěrů v těchto přílohách uvedeno je. Firmu ovládá společnost Fact International sídlící na Seychelech.

K rekordní pokutě inspekce sáhla, protože Boyde poškodila více lidí a mnohatisícovým účtem za telefon je firma dostala do tíživé finanční situace. Horní hranice sankce sice v takových případech činí až 20 milionů, ale ČOI zůstala u pětimilionové sankce, protože se podle Fröhlicha jednalo o první prohřešek Boyde. Pokuta letos nabyla právní moci, ale firma sankci neuhradila. \"Proto byla jako pohledávka postoupena k vymáhání celním orgánům,\" doplnil Bezecný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK