Evidence tržeb v ČR se bude od Chorvatska odlišovat

16.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Systém elektronické evidence tržeb v Česku nebude totožný s tím, který zavedlo od roku 2013 Chorvatsko. Česká evidence by měla například umožnit zjednodušený offline režim a nebude regulovat stav hotovosti v pokladnách. Systém komunikace s českou finanční správou by měl být rychlejší a rozsáhlejší. Na dnešní konferenci v Praze to uvedli náměstkyně ministra financí Simona Hornochová a náměstek Miroslav Hejna. Návrh zákona o evidenci zatím schválila vláda, neprošel ale ještě Parlamentem.

Hornochová upozornila, že česká evidence tržeb například umožní tzv. offline zjednodušený režim. Stejně tak na rozdíl od Chorvatska nebude zákonná úprava v ČR regulovat stav hotovosti v pokladně obchodníka a nebude stanovovat povinnost převzít účtenku.

V Chorvatsku systém také poskytuje údaje o personálu, který obsluhuje pokladnu. \"To slouží jako nástroj proti nelegálnímu zaměstnávání a dodržování pracovní doby,\" uvedla Hornochová. Podle ní se také liší výše sankce. Zatímco v ČR by měla být maximální výše 500.000 korun, v Chorvatsku je to zhruba 1,8 milionu korun.

Náměstek ministra financí pro IT Miroslav Hejna dále uvedl, že v ČR bude systém pro evidenci tržeb vyžadovat trojnásobnou kapacitu a výkon. \"Měl by zvládnout 30 milionů transakcí za den a zhruba 4000 za sekundu,\" uvedl. Zároveň česká finanční správa počítá s tím, že by maximální odezva systému finanční správy měla být dvě sekundy, v Chorvatsku jsou to čtyři sekundy.

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb na počátku června. Na nynější schůzi by měli o návrhu začít diskutovat poslanci. Ministerstvo financí si od toho slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být spuštěn podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejdříve v únoru 2016. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Pravicová opozice normu kritizuje.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK