V eurozóně i v EU se v květnu obnovila inflace, potvrdil Eurostat

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. června (ČTK) - V eurozóně i v celé Evropské unii se v květnu obnovila inflace. Spotřebitelské ceny v každém z bloků meziročně stouply o 0,3 procenta, a zvýšily se tak poprvé po pěti měsících poklesu a stagnace. Ukázala to dnešní zpráva evropského statistického úřadu Eurostat, který tak potvrdil svůj první rychlý odhad ze začátku měsíce.

Největší vliv na obnovení inflace měly podle údajů Eurostatu vyšší ceny čerstvé zeleniny, služeb v restauracích a kavárnách a dražší tabákové výrobky. K poklesu naopak nejvíce přispíval vývoj cen paliv pro dopravní prostředky, topných olejů a plynu.

V květnu byla meziroční inflace záporná v osmi zemích EU, nejvíce na Kypru a v Řecku, kde ceny klesly o 1,7 až 1,4 procenta. Nejvyšší inflaci měly Malta a Rumunsko (obě shodně 1,3 procenta) a Lotyšsko (1,2 procenta).

Loni v prosinci se země eurozóny jako celek ocitly v deflaci, což se stalo podruhé v historii eura. Lednový meziroční pokles cen o 0,6 procenta byl nejhlubším cenovým propadem od července 2009, kdy ceny klesaly od června do října.

Letos v dubnu spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé EU pokles zastavily a zůstaly v meziročním srovnání beze změny.

Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu. ECB v zájmu návratu inflace k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Letos na jaře banka zahájila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů státních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK