Češi by bez dalších útrat na nový byt uspořili za sedm let

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Češi by si na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních uspořili za zhruba sedm let, pokud by si dávali stranou celý hrubý plat. Nejrychleji by si na vlastní bydlení uspořili v Belgii, přibližně za tři roky. Naopak ve Velké Británii by to zvládli za deset let, což je v Evropě nejdéle. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem Property Index, která analyzovala vývoj cen nemovitostí v 15 zemích Evropy, v Rusku a Izraeli. ČTK jí má k dispozici.

\"V evropském srovnání se v dostupnosti bydlení Česká republika drží mírně pod průměrem. Nejdostupnější bydlení v Evropě je v Belgii, kde průměrný obyvatel potřebuje pouze 3,2 hrubého ročního platu na pořízení nemovitosti. Se 3,3 ročního platu je následují Němci. Naopak obyvatelé Velké Británie potřebují průměrně spořit až deset ročních platů, a jsou tak na tom ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy nejhůře,\" uvedla Diana Rádl Rogerová, partnerka v Deloitte, která je v rámci firmy odpovědná za odvětví nemovitostí ve střední Evropě.

Zatímco v Česku by k pořízení sedmdesátimetrového bytu bylo třeba 7,1násobek průměrného ročního hrubého platu, Polákům ke koupi stejného bytu stačí 7,2násobek a Maďarům 7,8násobek. Porovnání hrubého platu zvolila společnost proto, že v každé zemi je odlišné zdanění práce, což by statistiku zkreslilo.

\"Dostupnost bydlení obecně závisí na ekonomické vyspělosti dané země. Čím vyšší je ekonomická úroveň země, tím je bydlení ve vlastním v této zemi dostupnější. Velká Británie je spíše výjimkou potvrzující pravidlo. Vysoké ceny nemovitostí v této zemi jsou totiž výsledkem vysokého zájmu zahraničních investorů o tento trh,\" vysvětlil manažer oddělení nemovitostí ve společnosti Deloitte Petr Hána.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK