ESM: Řecký dluh je udržitelný, Atény zatím splácejí minimum

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. června (ČTK) - Řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný, protože eurozóna už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu. Uvedl to dnes záchranný fond eurozóny ESM ve zprávě, která dává ministrům financí eurozóny zbraň proti požadavkům Atén na další snižování dluhové zátěže. Ministři dnes v Lucemburku jednají o problémech Řecka, jemuž bez nových úvěrů hrozí v brzké době bankrot.

ESM konstatoval, že eurozóna už odepsala Řecku dluh odpovídající 49 procentům jeho hrubého domácího produktu (HDP) a do roku 2023 jsou řecké závazky vůči němu minimální. \"Z řeckého pohledu měla opatření eurozóny k úlevě dluhu značný přínos,\" uvedl ESM podle agentury Reuters.

Řecký dluh sice nominálně dosahuje 175 procent HDP, což je nejvíce v Evropské unii, podle ESM ale \"nelze tvrdit, že výše dluhu je neudržitelná, na základě pouhého pohledu na celkový nominální poměr dluhu vůči HDP\". Je nutné podívat se na strukturu dluhu. \"Splátky jsou rozprostřeny na několik desetiletí, což spolu s nízkými úroky znamená, že dluh je sice celkové vysoký, ale udržitelný - za předpokladu, že Řecko bude pokračovat v reformách,\" uvedl ESM.

Řecká krajně levicová vláda, která nastoupila po lednových volbách, učinila ze zmírnění údajně neudržitelného dluhu základní požadavek v jednáních s věřiteli. Ti ale opakovaně odmítají se tím zabývat, s tím, že tato otázka je neaktuální. Věřitelé nyní Atény nutí dohodnout se na podmínkách uvolnění zbylých peněz z posledního záchranného programu, bez nichž hrozí Řecku bankrot s možností následného odchodu z eurozóny.

ESM rovněž poukázal na to, že jeho půjčky Řecku nesou úrok 1,35 procenta, což je méně, než nyní za úvěry na trhu platí řada zemí eura. Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) platí Řecko z úvěrů 3,6 procenta a před dluhovou krizí si země půjčovala na trzích za zhruba pět procent.

Z celkového dluhu 313 miliard eur má Řecko u eurozóny půjčeno 184 miliard. Vzhledem k tomu, že průměrná lhůta splatnosti řeckého dluhu vůči eurozóně je 32,5 roku a úroky jsou nízké, je takzvaná čistá současná hodnota tohoto dluhu, která převádí nominální výši na dnešní reálnou hodnotu budoucích splátek, podstatně nižší, než ukazují absolutní čísla, argumentuje ESM.

Řecko má kromě eurozóny dluh asi 27 miliard eur u Evropské centrální banky a zhruba 20 miliard u MMF a požadovat zmírnění dluhu po těchto institucích je v zásadě nemožné. Řecký dluh u zahraničních soukromých investorů je po restrukturalizaci z roku 2012 minimální. Další miliardy eur mají Atény vypůjčeno pomocí krátkodobých pokladničních poukázek, které opakovaně kupují hlavně řecké banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK