Odliv vkladů z řeckých bank se dál zrychluje

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. června (ČTK) - Tempo odlivu vkladů z řeckých bank se dál zrychluje a nyní je trojnásobné proti minulému týdnu. Za poslední tři dny si klienti bank z řad domácností a firem vybrali zhruba dvě miliardy eur (54,5 miliardy Kč), což je asi 1,5 procenta jejich celkového objemu z konce dubna. Agentuře Reuters to sdělily tři zdroje z řeckých bank.

Vkladatelé vybírají peníze z řeckých bank od počátku týdne zvýšenými tempy pod vlivem krachu víkendových jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli. Obávají se, že země bude muset vyhlásit platební neschopnost, zavést omezení na výběry vkladů, zakázat převody peněz do zahraničí a nakonec i vystoupit z eurozóny.

V minulých týdnech řečtí občané a firmy vybírali z bank v průměru 200-250 milionů eur denně. V dubnu se odliv zrychlil na celkových 4,9 miliardy eur z březnových necelých dvou miliard eur a za první čtyři měsíce roku z řeckých bank odešlo více než 26 miliard eur.

Mluvčí řecké centrální banky údaje odmítl komentovat. Dodal, že banka zveřejní údaje o květnovém vývoji vkladů 26. června.

Od října do dubna si klienti vybrali z řeckých bank asi 30 miliard eur a na konci dubna byl objem vkladů nejnižší za více než deset let. Úbytek depozit nahrazuje řeckým bankám už jen program nouzového financování (ELA), jehož objem určuje Evropská centrální banka (ECB).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK