MMF pochválil kroky eurozóny, upozornil ale na budoucí rizika

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. června (ČTK) - Ekonomika zemí eurozóny nadále oživuje. V dnešní zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zotavování napomáhají slabší kurz eura, nízké ceny ropy na světových trzích a uvolněná měnová politika Evropské centrální banky (ECB). Mnoho z těchto podpůrných faktorů však v budoucnosti může zmizet. Pokud Evropa neprovede hlubší reformy, zůstane jí jen velmi nízké tempo hospodářského růstu, uvedl fond ve své výroční hodnotící zprávě věnované měnové unii.

Vyjádřil se v ní rovněž k nebezpečím, která by pro státy eurozóny mohla představovat řecká krize. Tato rizika jsou podle fondu zvladatelná, pokud evropští lídři včas učiní kroky na podporu ekonomik svých zemí.

\"Za podmínky, že politická odpověď bude příhodná a účinná, se střednědobá rizika spojená s nejistotou kolem Řecka zdají být zvladatelná,\" stojí podle agentury AFP ve zprávě.

Řecko a mezinárodní věřitelé se již několik týdnů snaží dohodnout se na hospodářských reformách, které mají Atény učinit výměnou za uvolnění finanční pomoci. Bez ní zemi hrozí bankrot a časem by mohla být nucena opustit eurozónu.

Podle fondu je ovšem riziko rozšíření řecké krize na další země či trhy v regionu omezené díky různým protikrizovým mechanismům, které Evropané zavedli v uplynulých měsících či letech. Jsou jimi uvolněná měnová politika ECB a záchranné finanční mechanismy Bruselu, uvedla AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK