K odpálení ohňostroje bude nutný souhlas majitele pozemku

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Sněmovna neprodloužila ze dvou na pět dní lhůtu pro ohlašování profesionálních ohňostrojů obcím a hasičům, jak požadoval kabinet. Pořadatelé ale budou muset mít k odpálení ohňostrojů podle novely zákona o pyrotechnice, kterou dnes poslanci schválili, souhlas vlastníka pozemku. Předloha míří k posouzení do Senátu.

 

Souhlas vlastníka parcely bude muset být písemný. Poslanec ČSSD Václav Zemek neprosadil úpravu, aby mohl mít i jinou formu. Zachování lhůty dvou pracovních dnů pro ohlašování ohňostrojů doporučil sněmovní hospodářský výbor.

Novela má také zavést systém sledovatelnosti pyrotechnických výrobků. Výrobce bude muset pyrotechnické výrobky označovat registračním číslem a zároveň bude povinen vést evidenci těchto čísel. \"Každý hospodářský subjekt musí být schopen poskytnout příslušným orgánům informaci, od koho výrobek koupil a komu jej dodal,\" uvádí důvodová zpráva k zákonu.

Norma rovněž stanoví množstevní limity pro skladování pyrotechnických výrobků při prodeji. Pro prodejní místnost je stanoven limit 80 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek. V případě tzv. příručních skladů se limity liší podle způsobu skladování od 200 do 750 kilogramů.

Vzniknout má rejstřík pyrotechnických výrobků, informace v něm obsažené budou dostupné na internetu. Pro podnikatele se zjednoduší orientace v pravidlech pro nakládání s pyrotechnikou, protože nyní budou všechny povinnosti vedeny v jednom zákoně.

V České republice je 27 výrobců, 13 dovozců a 55 distributorů pyrotechnických výrobků. V současné době provádí kontrolu pyrotechnických výrobků jak Česká obchodní inspekce, tak Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Zákon o pyrotechnice působnost ČOI ještě rozšiřuje, zkušebnímu ústavu se budou hlásit záměry vystavování pyrotechnických výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK