Co týden dal? Sazby hypoték na novém rekordu

19.06.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v květnu dle Hypoindexu dále klesla na 2,05 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v dubnu, kdy průměrná sazba činila 2,11 procenta.

Posledních 7 dní ve světě

Ekonomika zemí eurozóny nadále oživuje. Ve své zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zotavování napomáhají slabší kurz eura, nízké ceny ropy na světových trzích a uvolněná měnová politika Evropské centrální banky (ECB). Mnoho z těchto podpůrných faktorů však v budoucnosti může zmizet. Pokud Evropa neprovede hlubší reformy, zůstane jí jen velmi nízké tempo hospodářského růstu, uvedl fond ve své výroční hodnotící zprávě věnované měnové unii.
Více informací

Rusko nemá zdroje v rozpočtu na to, aby finančně pomohlo Řecku, které o peníze Moskvu ani nežádá. Oznámil to v rozhovoru s agenturou Reuters náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak. Ruský činitel se tak vyjádřil v den, kdy na začínající ekonomické fórum v Petrohradu dorazil řecký premiér Alexis Tsipras. Ten má v pátek jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zejména o řecké účasti v ruském projektu plynovodu Turkish Stream, kterým se Moskva chce přes turecké území dostat k chudému jižnímu křídlu Evropské unie.
Více informací

Tempo odlivu vkladů z řeckých bank se dál zrychluje a nyní je trojnásobné proti minulému týdnu. Za poslední tři dny si klienti bank z řad domácností a firem vybrali zhruba dvě miliardy eur (54,5 miliardy Kč), což je asi 1,5 procenta jejich celkového objemu z konce dubna.
Více informací

Primární rozpočet centrální řecké vlády za prvních pět měsíců letošního roku skončil v přebytku 1,51 miliardy eur (41,2 miliardy Kč). Vláda přitom očekávala deficit. Lepší výsledky způsobilo snížení výdajů, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnilo řecké ministerstvo financí.
Více informací

V eurozóně i v celé Evropské unii se v květnu obnovila inflace. Spotřebitelské ceny v každém z bloků meziročně stouply o 0,3 procenta, a zvýšily se tak poprvé po pěti měsících poklesu a stagnace. Ukázala to zpráva evropského statistického úřadu Eurostat, který tak potvrdil svůj první rychlý odhad ze začátku měsíce.
Více informací

Většina Němců si přeje, aby Řecko kvůli dluhové krizi opustilo eurozónu. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnila společnost YouGov. Poprvé od začátku roku také převažuje počet lidí, kteří se domnívají, že se Atény budou muset společné evropské měny vzdát.
Více informací

Slovenská vláda zvýšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky. Ministerstvo financí v nejnovější prognóze počítá s tím, že hrubý domácí produkt (HDP) země letos stoupne o 3,2 procenta oproti dosavadnímu odhadu 2,9 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Surový tabák pravděpodobně bude kvůli daňovým podvodům nově podléhat spotřební dani. Počítá s tím, vládní novela, kterou Senát schválil. Novela má také kvůli rozhodnutí Ústavního soudu snížit kauce pro menší prodejce pohonných hmot z 20 milionů korun na polovinu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.
Více informací

Průměrná cena benzinu v České republice po předchozí stagnaci opět vzrostla, u nafty se téměř nezměnila. Benzin Natural 95 zdražil proti minulé středě o 20 haléřů na průměrných 33 koruny za litr. Diesel zlevnil v průměru o dva haléře na 32,34 Kč za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nejdražší benzin koupí motoristé v Jihomoravském kraji, naftu v Praze.
Více informací

Češi by si na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních uspořili za zhruba sedm let, pokud by si dávali stranou celý hrubý plat. Nejrychleji by si na vlastní bydlení uspořili v Belgii, přibližně za tři roky. Naopak ve Velké Británii by to zvládli za deset let, což je v Evropě nejdéle. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem Property Index, která analyzovala vývoj cen nemovitostí v 15 zemích Evropy, v Rusku a Izraeli.
Více informací

Česká republika byla loni šestnáctou nejbohatší zemí Evropské unie z hlediska hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele. Vedlo se jí lépe než všem ostatním zemím bývalého komunistického bloku, včetně Polska či Slovinska. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejbohatší zemí je s velkým náskokem Lucembursko, nejchudší zůstává Bulharsko.
Více informací

V Česku zřejmě bude zaveden takzvaný kurzarbeit čili zkrácená pracovní doba. Schválila to Sněmovna. Zaměstnanci podniků, které kvůli hospodářské krizi či přírodní katastrofě nebudou mít pro své lidi práci na plný úvazek, by měli za dobu výpadku dostávat nejméně 70 procent mzdy. Zaměstnavatel by hradil 50 procent, stát 20 procent. O každé žádosti firem o tuto podporu by rozhodoval kabinet.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v květnu dále klesla na 2,05 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v dubnu, kdy průměrná sazba činila 2,11 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.
Více informací

Systém elektronické evidence tržeb v Česku nebude totožný s tím, který zavedlo od roku 2013 Chorvatsko. Česká evidence by měla například umožnit zjednodušený offline režim a nebude regulovat stav hotovosti v pokladnách. Systém komunikace s českou finanční správou by měl být rychlejší a rozsáhlejší. Na konferenci v Praze to uvedli náměstkyně ministra financí Simona Hornochová a náměstek Miroslav Hejna. Návrh zákona o evidenci zatím schválila vláda, neprošel ale ještě Parlamentem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU