Olomouc daň z nemovitosti nezdvojnásobí, počká na vývoj příjmů

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 19. června (ČTK) - Olomoucká radnice prozatím odložila plán zdvojnásobit od příštího roku daň z nemovitosti, aby slábnoucí daňové příjmy městského rozpočtu posílila o několik desítek milionů korun a měla peníze na plánované investice. Prognóza letošního vývoje příjmů obcí a krajů ze sdílených daní se mezitím zlepšila a o sazbě daně z nemovitosti by olomoucké zastupitelstvo mělo diskutovat až na podzim, kdy budou k dispozici aktuální údaje.

Radní na začátku června schválili návrh vyhlášky, která měla od příštího roku na území Olomouce zdvojnásobit daň z nemovitosti. Návrh počítal s tím, že majitelé bytů, domů i nemovitostí určených k podnikání ročně zaplatí na této dani o stovky korun více. U velkých bytů a rodinných domů plánovaný růst daně z nemovitosti přesahoval tisíc korun. Chystané zdvojnásobení daně kritizovala radniční opozice i majitelé bytů a dalších nemovitostí.

Návrh nové vyhlášky zdvojnásobující daň z nemovitosti dnes mělo projednat městské zastupitelstvo. Primátorův náměstek Martin Major (ODS) ale zastupitelům nečekaně oznámil, že tento bod stáhl z programu jednání. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že podle nové analýzy ministerstva financí se mají příjmy obcí a krajů ze sdílených daní letos zvýšit o několik miliard korun. \"Navrhuji proto projednat tento materiál (vyhláška o dani z nemovitosti) až v září podle toho, jakým směrem se příjem ze sdílených daní bude vyvíjet,\" uvedl.

Daňové příjmy náležející obcím a krajům ze sdílených daní byly za první čtyři měsíce letošního roku meziročně o 3,2 miliardy korun nižší. Major vypočítal, že Olomouc dosud přišla o 80 milionů korun. Důvodem je především nižší inkaso daně z přidané hodnoty způsobené vysokou srovnávací základnou z loňska. Za celý letošní rok by daňové příjmy obcí a krajů ale podle nové prognózy ministerstva financí měly být ve srovnání s rokem 2014 o pět miliard vyšší.

Letos Olomouc na dani z nemovitosti vybere 83 milionů korun a příští rok částka po plánovaném zvýšení sazby měla vzrůst na 160,9 milionu. Radnice chtěla tímto způsobem posílit své příjmy, které už v roce 2009 citelně oslabila novela zákona o rozpočtovém určení daní. Olomouci ročně bere 140 milionů. Magistrát podle Majora každoročně snižuje náklady na provoz, avšak výpadek daňových příjmů je zatím výrazně vyšší.

Radnice daň z nemovitosti v roce 2010 snížila na nynější úroveň, která je stanovena jen podle počtu obyvatel bez koeficientu. V roce 2009 byla daň na stejné úrovni, se kterou město počítalo v nové vyhlášce pro příští rok, kdy uvažuje o zavedení místního koeficientu dva.

Olomouc se kvůli investicím potýká s dluhy, jejichž splácení zatěžuje rozpočet. Loni město dlužilo 2,1 miliardy a příjmy rozpočtu činily 2,188 miliardy Kč. V dalších letech se má zadlužení snižovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK