Euro kvůli obavám z bankrotu Řecka oslabuje

19.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Evropská měna na závěr týdne oslabuje vůči většině předních světových měn. Mohou za to obavy z bankrotu Řecka, které rovněž přiměly investory nakupovat dolar považovaný za bezpečnou investici v době nejistot.

V 18:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,1335 USD a k jenu kleslo o 0,5 procenta na 139,07 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 122,69 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl o 0,12 procenta.

Řecko dělí již jen dny od termínu, kdy má splatit 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu a dohoda s věřiteli, která by Řecku uvolnila potřebné peníze, aby mělo na splátku, je zatím v nedohlednu. Investoři nyní budou čekat, jak dopadne pondělní mimořádné jednání představitelů eurozóny kvůli Aténám.

Řekové mezitím vybírají peníze z bank. Jen za dnešní den vybrali podle řeckých bankovních zdrojů 1,2 miliardy eur. Evropská centrální banka kvůli tomu podruhé v tomto týdnu zvýšila strop nouzových úvěrů pro řecké banky. To obchodníci přivítali, avšak na euro nemělo toto rozhodnutí téměř žádný vliv, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK