Z řeckých bank dál pomalu mizí peníze, kolaps prý ale nehrozí

20.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 20. června (ČTK) - Řekové kvůli krizi v jednání o mezinárodní finanční pomoci dál stahují své peníze z místních bank: jen během pátku z nich odteklo 1,7 až dvě miliardy eur a od začátku týdne už přes pět miliard eur. Napsal to dnes konzervativní řecký deník Kathimerini. Situace je nicméně poměrně klidná a před bankomaty se ani dnes netvoří fronty. Řecký státní tajemník Alekos Flaburaris televizní stanici Mega řekl, že kolaps bankovního systému zemi nehrozí, protože Evropská centrální banka (ECB) podle něj nemůže připustit vznik případného dominového efektu, který by zasáhl i finanční ústavy mimo Řecko.

Ještě v pátek večer agentura Reuters odhadovala, že z řeckých bank během dne lidé vybrali asi 1,2 miliardy eur (asi 33 miliard Kč). Dnešní odhady deníku Kathimerini jsou výrazně vyšší, přesto prý není znát, že by mezi lidmi vznikala nějaká panika. U bankomatů je sice rušný provoz, o překotném vybírání peněz se ale prý mluvit nedá.

Guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras v pátek ve snaze uklidnit znepokojené obyvatelstvo uvedl, že řecký bankovní systém je v pořádku. Dnes ve stejném duchu mluvil i státní tajemník Flaburaris. \"ECB nemůže nechat banky padnout. Vědí, že když řecký bankovní systém zkolabuje, nastane dominový efekt,\" uvedl v televizi Mega.

Výrazné zrychlení výběrů z bank je v Řecku patrné od začátku tohoto týdne. Za pět dní si Řekové vybrali už přes pět miliard eur, tedy zhruba stejně jako za celý duben.

Za první čtyři měsíce tohoto roku z řeckých bank odešlo více než 26 miliard eur a na konci dubna byl objem vkladů nejnižší za více než deset let. Úbytek depozit nahrazuje řeckým bankám už jen program nouzového financování (ELA), jehož objem určuje ECB. Guvernéři ECB v pátek zvýšili limit pro úvěry z ELA o dalších 1,8 miliardy eur. Banka již ve středu tento limit posunula o 1,1 miliardy na 84,1 miliardy eur, o dalším postupu bude podle agentury Reuters jednat v pondělí.

Vkladatelé vybírají peníze kvůli tomu, že jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli se dostalo do slepé uličky. Lidé se obávají, že země bude muset v dohledné době vyhlásit platební neschopnost, zavést omezení výběru vkladů, zakázat převody peněz do zahraničí a nakonec i vystoupit z eurozóny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK