MMF uvolní Kypru další úvěrovou splátku 314 milionů USD

20.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 20. června (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolní Kypru další úvěrovou splátku ve výši 314 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Fond to uvedl v pátečním sdělení poté, co dokončil sloučenou pátou, šestou a sedmou prověrku plnění podmínek dohodnuté tříleté úvěrové dohody. Podle ní má poskytnout zadluženému ostrovu celkem 1,4 miliardy dolarů. S nejnovější oznámenou splátkou už Kypr bude mít téměř tři čtvrtiny této částky.

 

První náměstek výkonné ředitelky MMF David Lipton podle agentury AP uvedl, že Kypr dosáhl nečekaně lepších výsledků v plnění fiskálních cílů. Musí ale účinně zavést do praxe nové zákony, které mají snížit velké množství špatných úvěrů v kyperských peněžních ústavech. Vzhledem k vysokému veřejnému dluhu a přetrvávající ekonomické nejistotě by měl Kypr šetřit, pokračovat v privatizaci státního majetku a zavést nový systém sociálního zabezpečení, který by chránil bezbrannější skupiny obyvatel, sdělil také Lipton.

Záchranný úvěr pro Kypr od MMF a Evropské unie byl schválen v březnu 2013. Země se dostala do problémů kvůli krizi ve svém bankovním sektoru, který měl silné napojení na Řecko. Od Evropské unie coby další věřitelské instituce má Kypr obdržet celkem 10,2 miliardy dolarů (245 miliard Kč).

Příští kontrola dodržování podmínek úvěrového programu by se měla uskutečnit v září, informovala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK