Euro díky opatrným nadějím na dohodu s Řeckem zpevnilo

22.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. června (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích zpevnilo k některým hlavním světovým měnám, včetně dolaru, japonského jenu a švýcarského franku. Nový návrh řecké vlády na řešení krizové situace totiž vyvolal naději, že Aténám se podaří dospět k dohodě s mezinárodními věřiteli a odvrátit hrozící státní bankrot.

Euro vůči dolaru kolem 17:00 SELČ přidávalo 0,4 procenta na 1,1393 USD. K japonskému jenu vykazovalo nárůst o 0,8 procenta na 140,42 JPY a ke švýcarskému franku zpevňovalo o zhruba 0,4 procenta na 1,0451 CHF. Dolar k jenu pak přidával 0,4 procenta na 123,22 JPY.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem pod dnešní schůzce ministrů financí eurozóny v Bruselu prohlásil, že aktuální návrhy Atén jsou dobrým podkladem pro novou diskuzi, která by v příštích dnech mohla přinést výsledky. Ministři se shodli, že se znovu sejdou ještě tento týden.

\"Opatrný optimismus euro posouvá o trochu vzhůru,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. Je ale podle něj patrné, že nejistota je stále velká. \"Ale to, že jsme od ministrů financí nezaznamenali žádné negativní poznámky, je obecně příznivé,\" poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK