Řidič nemá na zaplacení pokuty v zahraničí. Praxe, která se dá vyřešit

23.06.2015 | , Expensa, a.s.
Komerční sdělení


I profesionální řidiči firem se dostávají občas do velkých problémů na svých služebních cestách doma či v zahraničí. Například při placení pokuty nebo mýta, případně opravy, kdy šofér zjistí, že cena převyšuje jeho hotovost. O to horší je, když se to stane stovky, či dokonce tisíce kilometrů daleko v zahraničí. I podobným problémům se však dá předejít.

Případů, kdy šofér kamionu zjistí, že nemá na zaplacení pokuty, na nutnou opravu v autoservisu nebo třeba na zaplacení mýta není zase tak málo. Snad každý profesionální firemní řidič se s tím už prostě setkal.

“Řada řidičů už zažila situaci, kdy  je zastavila dálniční policie a chtěla uhradit pokutu. Šofér ale kolikrát zjistí, že nemá dostatek financí na zaplacení. Nějakou hotovost sice u sebe měl, ale něco už utratil a víc nemá. A co teď?,” uvedl analytik společnosti Expensa Daniel Pospíšil.

Řešením může být poslat na místo osobní auto s penězi. To je ale dost pomalé a hlavně drahé řešení. Platba z vlastní platební karty řidiče je také leckdy nemožná, protože tam prostě ty peníze nejsou. Firma také poslat finanční prostředky řidiči prostřednictvím Western Union či přes poštu. Jde ale o časově zdlouhavé řešení, nehledě k tomu, že i výrazně finančně náročné.

“Ještě je tu další možnost, která je ale hodně o štěstí. Voláte, přemýšlíte, hledáte řešení.
Poblíž ale není žádný další řidič. Kamarádi nemají čas, musí na vykládku,” přibližuje Pospíšil.

Přitom stačí mít “firemní” kartu, která ale nemá přístup k celému firemnímu účtu. Že je to nemožné? Není. Řidič by mohl mít v kapse dobíjecí platební kartu Expensa MasterCard, na níž nejsou žádné peníze, a tudíž se firma nemusí ničeho bát.

“Pokud totiž nastane taková situace jako výše popsaná, stačí řidiči poslat na tuto kartu během sekundy  přesně tolik peněz, kolik potřebuje. Řidič pak buď rovnou zaplatí kartou nebo vybere hotovost z bankomatu. A situace je vyřešena,” dodal Pospíšil.

A má to ještě jednu výhodu. Například firma s deseti řidiči, která začátkem měsíce dávala každému řidiči 10 000 Kč na výlohy, pustila 100 000 Kč hned v úvodu měsíce. S Expensa Business MasterCard či Expensa Petrol MasterCard stačí, když každému nabije například 2 000 Kč, celkem tedy 20 000 Kč, a v případě potřeby jim peníze na kartu dodá či nastaví automatické dobíjení. Firma tak je na operativních prostředcích “bohatší” o 80 000 Kč.

Výhody Expensa Business MasterCard si navíc mohou firmy vyzkoušet přes léto zcela bez poplatků. Pokud tak firma podepíše v tomto období smlouvu, má uživatek karty až do konce srpna vše zadarmo. Odpadne mu tak aktivační poplatek (běžně 99 Kč za kartu), měsíční platba za správu a vedení (190 Kč), směnný kurz při výběru či platbě v zahraničí bude mít rovněž nulový (běžně 0,9 %). Do konce srpna bude firma navíc moci odstoupit od smlouvy kdykoli bez jakýchkoli pokut za ukončení smlouvy. 

Zmíněná Expensa Business MasterCard je komplexnější , je tak určena například manažerům, obchodním zástupcům, ale třeba opět i řidičům. Rozdíl je ale v tom, že není určena k výhradnímu užívání spojenému s čerpacími stanicemi, placením mýta či pokutami a autoservisy…

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení