Kongresové centrum Praha skončilo loni ve ztrátě 69,4 milionu Kč

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Kongresové centrum Praha (KCP) skončilo loni ve ztrátě zhruba 69,4 milionu korun. Hospodaření bylo ovlivněno vyplacením nájemce hotelu a dořešením dlouhodobého dluhu. Vyplývá to z účetní závěrky společnosti, kterou dnes projednali pražští radní. V roce 2013 centrum skončilo se ztrátou zhruba 234 milionů Kč. Závěrku musí ještě ve středu projednat valná hromada.

Hospodaření společnosti loni bylo ovlivněno dořešením dluhu, který vznikl v roce 2000 v souvislosti se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Rekonstrukci tehdy slíbil uhradit stát, ten to ale neudělal a KCP tak dlužilo 4,5 miliardy - více než polovinu částky splatila firma sama. Oddluženo bylo KCP až loni, a to poté, kdy do něj na konci roku 2013 majetkově vstoupil stát. Dluhu se KCP definitivně zbavilo v dubnu, kdy jej doplatilo.

Vliv na hospodaření mělo také převzetí přilehlého hotelu Holiday Inn Prague. Ten měla od roku 2001 v dvacetiletém pronájmu irská společnost Targa Management, kterou muselo KCP vyplatit částkou v řádu desítek milionů korun.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb dosáhly loni 417 milionů korun, což je o devět procent meziročně více. Provozní zisk před odpisy, úroky a zdaněním byl devět milionů korun.

Většinovým vlastníkem KCP je státem, menšinovým hlavní město Praha s podílem 45,65 procena. Centrum mělo ke konci loňského roku 234 zaměstnanců a základní kapitál 3,68 milionu korun. Jeho součástí je zmíněný hotel a rovněž Business Centrum Vyšehrad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK