Zeman stvrdil zdanění tabáku a nižší kauce pro distributory paliv

23.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes podpisem novely zákonů o spotřebních daních a o pohonných hmotách stvrdil zdanění surového tabáku a nižší kauce pro distributory pohonných hmot. Novela kvůli rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) snižuje kauce pro menší prodejce pohonných hmot z 20 milionů korun na polovinu.

Zavedení kaucí pro distributory nafty a benzinu bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. ÚS však loni v květnu ustanovení s platností od letošního července zrušil. Podle ústavních soudců by měla být kauce odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala. Distributoři budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek. Kauce se týká distributorů, nikoli samotných čerpacích stanic.

V novele vláda také navrhla plošné uvalení spotřební daně na surový tabák, který je nyní zdaněn jen v případě maloobchodního prodeje konečnému spotřebiteli. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák totiž může sloužit k jejich výrobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK