Důvěra v českou ekonomiku se v červnu zvýšila na 12,1 bodu

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku se v červnu meziměsíčně zvýšila o 1,7 bodu na 12,1 bodu. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). U podnikatelů důvěra stoupla o dva body, u spotřebitelů o 0,7 bodu.

V průzkumu se ČSÚ ptá podnikatelů a spotřebitelů, zda se podle nich situace v budoucnu zlepší, zhorší nebo nezmění. Zveřejňovaným výsledkem je takzvané konjunkturální saldo, tedy rozdíl mezi kladnými a zápornými odpověďmi v procentech. U podnikatelů činilo saldo v červnu 14,7 bodu, kdežto u spotřebitelů pouze dva body.

Meziročně jsou výsledky průzkumu výrazně lepší ve všech oblastech. Loni v červnu činil souhrnný indikátor důvěry 8,3 bodu, byl tedy o 3,8 bodu nižší než letos. Důvěra podnikatelů proti loňskému roku vzrostla 3,6 bodu. Indikátor důvěry spotřebitelů se pak zvýšil dokonce o 4,8 bodu, loni byl v záporných číslech.

V jednotlivých odvětvích se důvěra mezi podnikateli meziměsíčně zvýšila u služeb, průmyslu a obchodu, klesla naopak v případě stavebnictví.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK