Španělská ekonomika se prý příští rok vrátí na úroveň před krizí

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. června (ČTK) - Španělská ekonomika by se do konce příštího roku měla vrátit na úroveň před globální finanční krizí. Řekl to dnes ministr hospodářství Luis de Guindos a dodal, že v první polovině letošního roku ekonomika podle předběžných odhadů poroste tempem skoro čtyři procenta, což bude nejrychleji od roku 2008.

Španělská ekonomika v období od prvního čtvrtletí 2008 do druhého čtvrtletí 2013 klesla o zhruba osm procent. Pak se začala zotavovat. Stav ekonomiky bude zřejmě důležitým tématem před celostátními volbami, které se uskuteční v listopadu.

De Guindos v projevu v parlamentu dodal, že ve druhém čtvrtletí ekonomika zřejmě rostla rychleji než v prvních třech měsících. Za leden až březen se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletí podle něj zvýšil o 0,9 procenta.

\"To znamená, že v první polovině letošního roku ekonomika vzroste o téměř čtyři procenta,\" prohlásil podle agentury Reuters ministr. Jeho odhad se týká meziročního tempa růstu. \"Od poloviny roku 2013 do druhého čtvrtletí jsme zvýšili pokles HDP o téměř 4,5 procentního bodu a do konce příštího roku, pokud se nic zásadně nezmění, získáme zpět to, co jsme ztratili od začátku krize,\" dodal.

Vláda premiéra Mariana Rajoye v dubnu zlepšila odhad růstu ekonomiky na letošní rok na 2,9 procenta. Navzdory příznivým údajům o ekonomickém růstu si ale současná vládní strana v předvolebních průzkumech veřejného mínění nevede příliš dobře.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku zůstává vysoká a stále je vyšší než v roce 2011, kdy se Rajoy ujal úřadu. Vláda však rovněž uvedla, že nezaměstnanost klesne více, než se čekalo. V příštích třech letech má ekonomika vytvořit nejméně dva miliony pracovních míst a míra nezaměstnanosti se má snížit na 15 procent.

De Guindos dodal, že letos vznikne jeden milion pracovních míst, stejně jako loni. Podle údajů statistického úřadu INE míra nezaměstnanosti v zemi činila v prvním čtvrtletí 23,8 procenta. Na úřadech práce jsou registrovány více než čtyři miliony nezaměstnaných.

Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku v eurozóně. Země prošla během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila koncem roku 2013. Za celý loňský rok však tamní ekonomika vykázala růst o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK