Analytici: Návrhy řecké vlády slouží její levicové ideologii

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 24. června (ČTK) - Návrhy na řešení dluhové krize, které věřitelům předložila řecká vláda, vyplývají více z ideologických pohledů vládnoucí levice než z ekonomických potřeb země. Myslí si to analytici, které oslovila agentura AFP. Atény podle nich daly přednost zvýšení daní, místo aby se snažily snížit státní výdaje.

Podle analytika společnosti UniCredit Ericka Nielsena předložené návrhy přinášejí příliš velkou zátěž na daních a poplatcích, z nichž ty špatné jsou namířené zejména proti firmám. \"Není tu dost skutečných reforem,\" dodal.

Podle Jacoba Funka Kirkegaarda z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku plných 93 procent opatření v hodnotě 7,3 miliardy eur navrhovaných Řeckem pochází ze zvýšení daní a příspěvků do systému sociálního zabezpečení. Jen sedm procent se týká ročních úspor, z nichž 360 milionů eur má jít z omezení předčasných odchodů do důchodu a 200 milionů ze snížení výdajů na obranu.

Návrhy Řecka jsou \"blíže ideologickým imperativům\" premiéra Alexise Tsiprase, než hospodářským potřebám Řecka, upozornil Kirkegaard. Zároveň vyjádřil hluboké pochybnosti, že by s něčím takovým věřitelé někdy mohli souhlasit, navíc u země, která je \"notoricky známá potížemi s vybíráním daní\".

Hlavní ekonom řecké banky Eurobank Platon Monokrusos řekl, že jde o daňový gejzír, který má vysát z kapes poplatníků po více než dvou miliardách eur na dani z přidané hodnoty a sociálních poplatcích. A kolem 2,5 miliardy eur mají přinést firmy.

Podle řecké federace malých podniků GSVEE směřuje vláda v Aténách k \"demolici výrobní struktury země\".

Zástupci mezinárodních věřitelů dnes návrhy řecké vlády také odmítli a přišli s protinávrhy, které už ale řecká strana smetla se stolu. Podle dosavadních informací z vyjednávání na technické úrovni se obě strany nebyly zatím s to přiblížit dohodě.

Řecko má do konce června splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) asi 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). Nyní jedná s věřiteli o uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z už dříve dohodnutého programu pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK