Kongres USA dal Obamovi pravomoc sjednávat obchodní dohody

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. června (ČTK) - Americký prezident Barack Obama dostal dnes od Kongresu po šesti týdnech tahanic pravomoc sjednávat definitivní texty obchodních dohod. Může tak dokončit strategickou obchodní dohodu mezi USA a dalšími 11 zeměmi na obou stranách Tichého oceánu. Boje o obnovení obchodních pravomocí prezidenta ale ukázaly, že prosazení této dohody v Kongresu bude pro Obamu kvůli odporu většiny jeho demokratických spolustraníků proti volnému obchodu velmi těžké.

Senát dnes schválil návrh zákona, který dává prezidentovi USA na příštích šest let právo použít takzvané zrychlené řízení, kdy sjednaný text předloží zákonodárcům, kteří ho budou moci pouze beze změn schválit, nebo odmítnout. Pro normu ve stočlenném Senátu zvedlo ruku 60 zákonodárců, 38 jich bylo proti, uvedl Reuters. Minulý týden stejný zákon nečekaně schválila Sněmovna reprezentantů. Bez pravomoci, kterou měla většina Obamových předchůdců, by administrativa současného prezidenta nebyla schopna sjednat významnější obchodní dohodu, protože její partneři by nebyli ochotni podepsat se pod text, který by mohl Kongres libovolně změnit.

Obamovi zákon umožní dokončit dohodu se zeměmi Asie a Tichomoří známou pod zkratkou TPP. Pro Obamu je tento projekt hlavní součástí jeho strategie orientace na Asii a jednou z hlavních priorit zbývajícího roku a půl jeho vlády.

Demokratická strana, která byla za prezidenta Billa Clintona v 90. letech centristickou zastánkyní volného obchodu, se v posledním desetiletí dostala do silného vleku odborů a vlivných levicových skupin vystupujících proti další liberalizaci. Obamu tak museli podpořit jeho obvyklí republikánští protivníci, kteří zůstali věci volného obchodu věrní, i když kvůli podpoře nepopulárního prezidenta riskují hněv svých voličů.

Zákon ještě musí uvést v platnost svým podpisem sám Obama a zde ještě může nastat komplikace kvůli dodatku o financování rekvalifikací zaměstnanců, kteří ztratí práci údajně kvůli liberalizaci obchodu. Tento dodatek si jako podmínku svého souhlasu se zrychleným řízením vymínili demokraté, avšak před dvěma týdny jej oni sami ve Sněmovně reprezentantů zamítli ve snaze zmařit celou dohodu TPP. Jejich rebelie proti Obamovi nyní vede jen k ohrožení jejich vlastního požadavku na větší zajištění zaměstnanců.

Obama žádá, aby měl na stole k podpisu oba tyto návrhy zároveň, a není jasné, zda by svou pravomoc podepsal, kdyby republikáni, kteří mají většinu v obou sněmovnách, dodatek o rekvalifikacích zamítli. Senát by měl o zákonu, do něhož je program rekvalifikací nyní zapracován, procedurálně hlasovat ve středu a v dalších dnech se k němu má vyjadřovat Sněmovna reprezentantů. Mnozí demokraté, kteří tento dodatek předtím zamítli, včetně jejich sněmovní šéfky Nancy Pelosiové, už slíbili, že jej podpoří.

Demokraté se pod tlakem odborů stavějí k volnému obchodu podezřívavě a tvrdí, že Spojené státy následkem TPP přijdou ve zpracovatelském průmyslu o značný počet pracovních míst. Obama a další zastánci obchoddu ale argumentují tím, že nové obchodní dohody posílí pozici USA v globálním soupeření s Čínou.

Spojené státy také vedou přípravná jednání s Evropskou unií o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jednání, která začala v červnu 2013, mají odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Proti dohodě mají ale námitky některé země EU a bojuje proti ní řada lobbistických skupin.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK