Spotřebitelská důvěra v Německu kvůli obavám kolem Řecka klesla

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. června (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v Německu poprvé od loňského října klesla, dolů ji tlačí obavy ohledně osudu silně zadluženého Řecka. Výzkumná společnost GfK dnes oznámila, že index důvěry pro červenec se snížil na 10,1 bodu z červnových 10,2 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že zůstane beze změny.

Řecku se stále nepodařilo uzavřít s mezinárodními věřiteli dohodu, která by odvrátila hrozbu platební neschopnosti a odchod země z eurozóny. \"V myslích spotřebitelů to vyvolává pochybnosti, protože důsledky odchodu Řecka teď nelze předvídat,\" uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. Upozornil, že obavy ohledně řecké krize zastiňují vyhlídky na zrychlení růstu německé ekonomiky.

Průzkum GfK nicméně ukázal, že optimismus německých spotřebitelů ohledně budoucího vývoje osobních příjmů dosáhl nejvyšší úrovně od znovusjednocení země v roce 1990. Za tímto optimismem stojí vysoká zaměstnanost a úspěch odborů při mzdových jednáních.

Společnost GfK uvedla, že němečtí zaměstnanci mohou v letošním roce počítat s růstem mezd v průměru o tři procenta. Upozornila, že vzhledem k nízké míře inflace přinese růst mezd výrazné zvýšení disponibilních příjmů.

Soukromá domácí spotřeba, která vystřídala na pozici hlavního motoru německé ekonomiky export, bude podle GfK navzdory mírnému poklesu spotřebitelské důvěry dál podporovat hospodářský růst.

Řecká dluhová krize má negativní dopady rovněž na náladu v německém firemním sektoru. Středeční údaje výzkumného institutu Ifo ukázaly, že index podnikatelské nálady se v červnu snížil na 107,4 bodu z květnových 108,5 bodu.

Růst německé ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Institut Ifo nicméně minulý týden zvýšil odhad hospodářského růstu pro celý letošní rok na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK