Prognóza ČNB předpokládá velmi nízké úrokové sazby do konce 2016

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Prognóza České národní banky předpokládá stabilitu úrokových sazeb na nynější velmi nízké úrovni a používání kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016. Návrat do standardního režimu podle ČNB nebude znamenat posílení kurzu koruny na úroveň před zahájením intervencí. Vyplývá to z jednání bankovní rady ČNB.

Bankovní rada podle guvernéra Miroslava Singera opět konstatovala, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dřív než ve druhém pololetí 2016. ČNB je připravena i posunout hladinu kurzového závazku, pokud by dlouhodoběu posílily deflační tlaky. Pravděpodobnost takového vývoje se však proti předchozímu měnovému zasedání snížila, dodal.

ČNB nyní drží kurz poblíž 27 Kč/EUR, dnes dopoledne byla koruna na 27,28 Kč/EUR. Před zahájením devizových intervencí 6. listopadu 2013 byl na 25,79 Kč/EUR a v den zahájení intervencí, 7. listopadu 2013, vyskočil na 26,98 Kč/EUR.

Rizika prognózy inflace jsou vyrovnaná, zatímco při minulém zasedání je viděla jako protiinflační. Podle guvernéra lze předpokládat, že inflace bude ve 12měsíčním horizontu nad prognózou ČNB, ale pod inflačním cílem. Česká ekonomika poroste letos rychleji, než očekávala její prognóza, dodal Singer.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK