Ropa dál mírně oslabuje, trh sleduje Írán a Řecko

26.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes dál mírně klesají a severomořská ropa Brent sestoupila pod 63 dolarů za barel. Investoři se zaměřují na jednání světových mocností o íránském jaderném programu a na snahu eurozóny o odvrácení řeckého bankrotu.

Brent v 15:45 SELČ oslabil o půl dolaru na 62,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 70 centů na rovných 59 dolarů. Trh celý týden kolísal v úzkém rozpětí a ceny jsou nyní nepatrně pod úrovní minulého pátku.

Ministři financí eurozóny povedou v sobotu klíčová jednání o osudu Řecka. V případě řeckého bankrotu by ceny komodit v čele s ropou zřejmě klesly, jak pod vlivem vzestupu dolaru vůči euru, tak v obavách z oslabení evropské poptávky, uvádějí analytici.

Trh rovněž sleduje vývoj jednání mezi Teheránem a světovými mocnostmi o íránském jaderném programu, jehož konečný termín je 30. června. V případě dosažení dohody by byly zrušeny sankce na íránský vývoz ropy

\"V relativně krátkém čase by na globální trh přišel značný objem nepotřebné ropy, protože Írán má v plovoucích skladovacích kapacitách velké objemy, které by na trh dorazily velmi rychle,\" řekl agentuře Reuters Dominick Chirichella z organizace Energy Management Institute. Dohoda s Íránem by podle Oleho Hansena ze Saxo Bank mohla srazit ceny o pět až deset procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,70 63,20 New York - Nymex WTI srpen 59,00 59,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK